vrijdag 11 januari 2013

Kort verslag van het forumdagje

Gezellige ontvangst
Zaterdag 1 december 2012 was het zover: meer dan 40 actieve gebruikers van onze forums togen naar de Citadel voor het forumdagje! Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn: sommigen waren verhinderd, maar veel forumleden wonen gewoon erg ver weg, tot in Engeland, Chili en Nieuw-Zeeland aan toe!


Bossche Bollen
Voorstelrondje
Iedereen werd in het BHIC-café ontvangen met een Bossche Bol. Voor velen was dit de eerste keer dat ze in de Citadel - het fort waarin het BHIC is gehuisvest - waren en ook de eerste keer dat ze andere forumleden persoonlijk zouden ontmoeten. Digitaal contact is immers leuk, makkelijk en prachtig dat het allemaal kan. Maar mensen eens 'in het echt' zien, dat geeft toch weer een extra dimensie aan zo'n forum.

Vol programma
Opmerkingen als "ik lees altijd graag de verhalen die jij schrijft" of "wat fijn dat je me toen zo goed hebt geholpen met informatie" waren dan ook over en weer te horen. Daarna kon iedereen ook kennismaken met het webteam achter de forums. Annemarie, Hanneke, Mariët, Marilou, Paul, Rien en Christian stelden zich voor door op volgorde van ervaring, leeftijd of opleiding te gaan staan. Daarbij werd ook de afwezige Henk niet vergeten mee te nemen! En wie van het team weet het meeste van neergestorte vliegtuigen, wie zien echt álle berichten die op de forums geplaatst worden… en wie schrijft er eigenlijk de langste antwoorden? Zo leerde iedereen de leden van het webteam eens van een andere kant kennen.

Cijfers en letters
Luisteren...
Vervolgens gaf Christian een presentatie over de forums. In 2012 werden er tot dat moment al meer dan 10.000 berichten gepost en het gemiddelde aantal berichten per nieuwe vraag stijgt nog steeds. Je hebt steeds meer en sneller kans op een antwoord op het forum. En dat dankzij iedereen die niet alleen vragen stelt, maar ook een ander helpt en vragen beantwoordt. Christian vergeleek de forums dan ook wel met een Brabantse koffietafel: een gastvrije plek vol nieuwe ontmoetingen en tafelgasten die hun kennis delen en elkaar helpen.

...en kijken
Daarna was het de beurt aan Rien, die een tipje van de sluier oplichtte van de nieuwe website van het BHIC, die nog volop in aanbouw is. De sterke punten willen we behouden, nieuwe functionaliteit willen we mogelijk maken. Er moet nog ontzettend veel gebeuren en er zal in het begin vast nog een hoop op- en aan te merken zijn. Maar alle aanwezigen vonden het er alvast schitterend uitzien. En natuurlijk komt er ook in de nieuwe site veel aandacht voor reageren op allerhande zaken, eigen verhalen insturen en voor de forums. Door inloggen krijg je bovendien extra mogelijkheden. Maar: alleen als jij dat wilt, want niks wordt verplicht.

Feedback en een oude kaart
Het programma was bomvol, dus na de korte presentaties en de vragen daarover werd de groep gesplitst. Hanneke en Mariët namen ieder een deel van de aanwezigen mee naar de studiezalen en de depots. Een dik register van de Raad van Brabant met daarin de lenen opgetekend van de hertog van Brabant, een prachtige plattegrond van Willemstad en de originele geboorteakte van Vincent van Gogh waren enkele van de bijzondere stukken die uit de dozen werden gehaald.

Het andere deel van de groep werd uitgenodigd voor een gesprek over de website en de forums. Wat is er goed, wat kan er beter? Er werd gepraat over hoe nieuwkomers wegwijs gemaakt kunnen worden op het forum, hoe de sfeer Brabants gezellig te houden is, welke verbeteringen kunnen worden aangebracht en zo meer. Vooral was iedereen het er over eens dat de forums een geweldige service waren, waar veel mensen plezier aan hadden en waar iedereen ook een verantwoordelijkheid in heeft om het goed te laten werken. Het webteam heeft nuttige feedback gekregen en gaat daarmee aan de slag, ook met het oog op de nieuwe website.

Hierna wisselden de beide groepen - terwijl er alvast gezorgd werd voor een drankje en lekker hapje - zodat iedereen een keer de rondleiding kon beleven en iedereen zijn of haar zegje over de forums had kunnen doen.

Petje op en driemaal petje af
Petje af voor Willie
Petje af voor Dorethé
Voordat het programma op zijn einde zou lopen, werd een aantal mensen nog eens extra in de bloemetjes gezet: Rini omdat hij wel 50 verhalen over het Brabant van vroeger heeft ingestuurd voor onze website, Willie omdat ze meer dan 30.000 notaris- en schepenakten van Sint-Oedenrode heeft samengevat voor onze database, en Dorethé omdat ze in 2012 alleen al meer dan 700 reacties heeft achtergelaten op het genealogisch forum. Dat zijn hele mooie prestaties en de bloemen waren dan ook dik verdiend!

Petje af voor Rini
Quiz met hapjes
Tot slot was het tijd voor de Grote Brabantse Geschiedenis Petje Op Petje Af Quiz. Tussen de borrelhapjes door kreeg iedereen uitleg over het pas verschenen Brabantse stripboek, over grote gezinnen en over bruidsmeisjes. Maar waar ligt nou eigenlijk de oorsprong van bruidsmeisjes? Is dat bij het weren van demonen? Of bij het garanderen van de continuïteit van het huwelijk? En wat gebeurde er eigenlijk met het ingezamelde zilverpapier voor de negertjes? Werd het weggegooid of werd er echt tin uit gewonnen? Petje op of petje af? Uiteindelijk ging Joost er met de hoofdprijs vandoor: een stripboek over de Brabantse geschiedenis in een mooi cadeaupakketje.

Petje op of petje af?
Winnaar Joost
Maar niemand hoefde met lege handen naar huis, want iedereen kreeg een "Schatkamer van Nederland" mee naar huis, met daarin prachtige kaarten uit de Nederlandse archieven. Waaronder een bekende: eentje uit Willemstad.

Kortom
Wat een ontzettend leuke middag was het op de Citadel! Het webteam heeft ervan genoten en we hopen alle aanwezigen ook. Dus wie weet tot ziens!

En in ieder geval tot ziens op onze forums!

Veel meer foto's dan bij dit verslag zijn te zien, kun je bekijken op onze Flickr-pagina.

En, oh ja, dat lid van het webteam dat altijd voor de langste antwoorden op het forum zorgt? Da's hetzelfde lid als van wiens hand dit 'korte' verslag afkomstig is… ;-)

Geen opmerkingen: