woensdag 9 januari 2013

Missionarissen in Afrika

...poseren bij geschoten roofdier...
Het is een dijk van een cliché maar soms zegt een foto meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor bovenstaand plaatje. Joost van der Voort stuurde deze en andere exemplaren op van missionarissen aan het werk.

De missionarissen op deze foto's komen uit de omgeving van St.Oedenrode, Schijndel en abdij Heeswijk. De mannen met de baarden zijn missionarissen witheren, tweede van rechts bij de tijger is mogelijk een lid van de familie Van der Velden. Deze familie is sinds eeuwen 1300 tot nu voorzien van geestelijke in alle gradaties van pater tot bisschop, waaronder de eerste bisschop van 's-Hertogenbosch

Deze foto's kunnen we hier tonen maar wat ontbreekt, is meer informatie en verhalen. Ken of herken je iemand op deze foto's? Of heb je verhalen van Brabantse missionarissen aan het werk in Afrika? Vertel ze ons!


2 opmerkingen:

k91385 zei

Op 28-maart-1979 is op 87-jarige overleden Anthonius Goenendaal. Hij is echter beter bekend onder de naam van frater "Athanase".

Bij bij overlijden/begrafenis is door provinciaal Cor vd Brandt een rede opgesteld & uitgesproken; hiervan heb ik een copie in bezit.

Daaruit kort weergegeven het volgende:
Hij is in 1920 na het overlijden van zijn moeder ingetreden in het fraterhuis st.Charles "Witte Paters" te Boxtel.
Op 11-sept-1921 begon hij zijn noviciaat dat hij in 1923 afsloot met de eerste missionaris-eed. Daarna vertrok hij naar Kabylie (Nrd-Africa).
In 1927 vertrok hij naar Opper-Volta alwaar hij verbleef tot zijn definitieve terugkeer in 1970. Zijn standplaatsen waren oa. Ouagadougou, Kaya en Koudougou.
Hij werkte er als keukenpiet, timmerman-meubel,aker en bouwer.

Hij is een oud-oom van mij van moederszijde.

Bert vd Brandt

BHIC zei

Dank je wel, Bert, voor deze mooie aanvulling over je oud-oom. Er zijn vast nog meer mensen met familieleden in de missie... Wie vertelt nog meer?