vrijdag 15 maart 2013

Dé dokter van Reek: dokter Kanters

...uit de beeldcollectie van Ton Cruysen: de auto van dr. Kanters met de fiets op de treeplank...

Geen huisartsenpost of vervangende diensten aan het begin van de vorige eeuw. Had je in Reek een dokter nodig, dan werd dokter Kanters uit Grave gehaald. Kanters had een auto (op zich al een bezienswaardigheid) met een fiets op de treeplank. Voor het geval dat de patiënt aan het einde van een slecht begaanbare weg zou bevinden.

Adianus Johannes Maria Kanters (geboren op 29-10-1883 in Dongen) wordt op 1 juni 1925 benoemd tot 'gemeentegeneesheer' in Reek. Hij volgt dan dokter Filipsen op. Dokter Kanters wordt dan volgens zijn functieomschrijving belast met vaccinatie en doodschouw. Vier jaar later komt daar de armenpraktijk bij en volgens het gemeentearchief volgt vanaf 1 januari 1930 de opmerkelijke omschrijving: 'geneeskundige behandeling van de gemeenteveldwachter'.

...uit het register van gemeenteambtenaren in dienst der gemeente Reek...
In het boek Van boerendorp naar burgerdorp van Ton Cruysen en Tiny School lezen we dat dat dokter Kanters dé dokter in Reek is. Wanneer iemand in Reek de dokter nodig heeft, gaat iemand per fiets of paard en wagen naar Grave om hem te waarschuwen. Dat kost veel tijd en dat komt de toestand van de patiënt vaak niet ten goede. Dit verbetert zodra Reek wordt aangesloten op het telefoonnet. Moest je natuurlijk nog wel eerst naar het postkantoor om de dokter te bellen...

Wil je meer lezen over dorpsdokters? Lees dan ook:
- D'n dorpsdokter uit Lith
- Een geliefde dorpsarts uit Huisseling en Ravenstein

Geen opmerkingen: