vrijdag 22 maart 2013

King Kong komt uit… Oss

Huldiging van de marechaussee door Speyart van Woerden ten tijde van het oprollen van de Osse Bende. 

Bij King Kong denk je al gauw aan een slingerende gorilla aan een flatgebouw met een gillende blondine in zijn hand. Fout, helemaal fout. King Kong kwam gewoon uit Oss, leert De Bossche Courant van 17 maart 1937 ons.

Met King Kong werd wachtmeester Van de Weerd bedoeld die in de jaren dertig in Oss orde op zaken zette. Hij dankte zijn bijnaam aan zijn postuur en zijn vasthoudendheid. “Want zoo herculisch was deze wachtmeester dat hij diep moest bukken, wanneer hij de woningen der verdachten binnenmoest, en zoo groot was de schrik die alleen zijn verschijning in de misdadigersholen werkte, dat zijn binnentreden reeds voldoende was om de beruchte boeventroep als een stel automaten met de handen omhoog te zien gaan”, schrijft de krant. En alsof dit nog allemaal niet heroisch genoeg is, wordt vervolgd: “Tafels en stoelen rolden soms ondersteboven en dan stond de geweldige figuur van den wachtmeester roerloos."


Maar King Kong maakte met dit optreden niet altijd vrienden. Nadat hij een groep dronken schippers in de buurt van Zwolle had gearresteerd, kreeg hij een aanklacht aan zijn broek. Onduidelijk is waarvoor. Meer dan dat de schippers vasthielden aan hun “zwaddertaal” komen we niet te weten. Maar de ‘herculische’ wachtmeester werd hierom gearresteerd. Er volgde een langdurig onderzoek “en terwijl de marechaussee in de gevangenis was gesloten, speurde men tervergeefs naar eenig bewijs voor de beschuldiging”, aldus de Courant. Er werd niets aangetroffen en “daarmede wordt weggewischt de vlek die geworpen werd op een corps dat met eere een zeer moeilijke taak heeft vervuld.” En daarmee liep ook deze film toch nog goed af...

Wil je hier meer over weten?
- Lees dan ook De Bende van Oss in de pers 

Geen opmerkingen: