maandag 29 april 2013

Brabant zwaait Beatrix uit

...telegram geboorte Beatrix...
Met de opening van het nieuwe Philipsmuseum in Eindhoven – vrijdag 5 april 2013 – sloot koningin Beatrix een lange lijst van bezoeken aan Brabant af. Nu zij morgen het stokje overdraagt aan Willem-Alexander blikken wij terug naar Beatrix in Brabant. Een impressie.
Geen Brabants kwartiertje voor Beatrix (waar haar vader nog wel een handje van had) maar stipt op tijd. Haar lunch haalt ze zelf in de kantine van het Provinciehuis in Den Bosch en als een meisje langs de kant van de weg roept dat ze jarig is, krijgt ze een bloem van haar. Krantenartikelen over de bezoeken van Beatrix uit Brabant roepen het beeld op van een betrokken, inhoudelijke, bij tijd en wijle een spontane maar altijd betrouwbare koningin. Ook als ze ziek is, verschijnt ze zichtbaar ‘bleek na haar griep’ ten tonele.
...Feest in Heesch na de geboorte van Beatrix, 1938...
Brabantse koffietafels, volksdans, bloemen van of aan een honderdjarige. Bij haar bezoeken aan Brabant is een bepaald patroon te herkennen maar op de foto’s reageert Beatrix iedere keer blij verrast. Al als prinses bezoekt ze veelvuldig onze provincie. 

Vlak na haar verloving met Claus komen ze samen naar de Brabantse hoofdstad. “Langs de gehele route stond een haag van mensen waaronder 12.000 met vlaggetjes en ballonnetjes gewapende schoolkinderen”, lezen we in de kranten uit die tijd. “Het paar ontving van de Commissaris van de Koningin een perkamenten boek uit 1754. De ontvangst in de Statenzaal van het Provinciehuis had een ongedwongen karakter.” En opmerkelijk: “In het gebouw heerste een volslagen rust. Het personeel had een half uur voor de komst van het paar vrijaf gekregen. Naar ons werd verteld, om het personeel in de gelegenheid te stellen met hun gezinnen deel te nemen aan een spontane begroeting.”

...op werkbezoek in Overloon, in 1977 (foto Jan Waarma)...
Waar in Brabant ze ook komt, Beatrix komt goed beslagen ten ijs. Voor haar bezoek worden lijsten verstuurd met tien typeringen van de gemeenten die zij bezoekt. In diverse artikelen verbazen mensen zich over de kennis over lokale kwesties die de koningin heeft. Wat verder opvalt, is regelmatig de beschrijving van de kleding en de hoed van Hare Majesteit opduikt: van een fleurige zomerjurk tot ingetogen blauw.

In het archief vinden we dikke draaiboeken die aan de bezoeken ten grondslag liggen. Bijna van minuut tot minuut staat beschreven waar Beatrix aankomt, dan wel arriveert, dan wel een ontmoeting heeft. Soms staat er met de hand een aantekening bijgeschreven zoals deze uit het archief van de gemeente Uden: “Telefonisch aan schoolhoofden gevraagd kinderen te enthousiasmeren.” De gemeente Uden laat in 1972 overigens sowieso weinig aan het toeval over. Bewoners die aan de route wonen waar het prinselijk paar voorbij zal rijden, krijgen een brief van de burgemeester: “Ik zal het bijzonder op prijs stellen als U van Uw belangstelling voor het prinselijk paar zou willen laten blijken door het uitsteken van de vlag op die dag, tenminste van drie tot vijf uur ’s namiddags.”

...uit het archief van Berghem...
Als lezers krijgen we soms opmerkelijke details voorgeschoteld. Zo laat Omroep Brabant in november 2012 weten dat de koningin in Hooge Mierde even van tafel gaat bij een rondetafelgesprek. “Mensen dacht dat ze naar de wc moest maar het bleek te gaan om het feit dat het regeerakkoord wordt opengebroken.”


...het schilderij in Veghel wordt opgehangen, 1980...

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Beatrix in Overloon
- De Beatrixboom


Geen opmerkingen: