vrijdag 21 juni 2013

Saskia kiest: Franse dansen #stukvanhetjaar

...vanachter de balie: Saskia met haar stuk en het filmpje...
Tijdens de Maand van de Geschiedenis - in oktober a.s. - vindt de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar plaats. Natuurlijk doet ook het BHIC hieraan mee! Verschillende BHIC-medewerkers hebben hun favoriete stuk uitgezocht. Vanaf 1 juli a.s. kun je je stem uitbrengen op: www.bhic.nl/stukvanhetjaar. Op ons blog presenteren de BHIC-medewerkers hun favorieten en dit keer maakt Saskia haar keuze.

In het familiearchief Van de Mortel-de la Court zitten archiefstukken die verzameld zijn door onder andere Joannes Benedictus Hyacinthus van de Mortel. Johannes was getrouwd met Johanna Cornelia van Rijckevorsel en woonde in Rosmalen. Hij was rechter bij de Rechtbank van ’s-Hertogenbosch, raadsheer en later president van het Provinciaal Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch. 


Maar het blijkt wel dat Joannes niet alleen van serieuze dingen hield. Hij bewaarde namelijk ook aantekeningen over frivolere dingen. Zo rond 1885 heeft hij allerlei gedichten,  liedjes en beschrijvingen van Franse dansen verzameld. Vooral dat laatste interesseert me enorm. Ik ben zelf sinds een paar jaar fanatiek aan het ballroomdansen. Maar het dansen van een ‘Quadrille des Lanciers’ is toch echt helemaal nieuw voor me.

 
Ik ben er ondertussen achter dat een quadrille een ouderwetse dans is, uitgevoerd door vier koppels in de vorm van een vierkant. Het is de (verre) voorloper van square dancing. De term quadrille ontstond in de zeventiende eeuw vanwege de militaire parades, waarbij vier ruiters en hun paarden speciale vierkante formaties of figuren uitvoerden. Omdat het dansen van de quadrille, maar ook het kijken naar het dansen, steeds populairder werd, begon men met het dansen ervan zonder paarden. Nu kon dus iedereen, ook al had je geen paard, deze quadrille dansen.
Johannes B.H. van de Mortel heeft precies opgeschreven uit welke onderdelen deze dans bestond en hoe de passen moeten worden uitgevoerd. Hij heeft zelfs af en toe een tekening gemaakt van de stappen. Er kan dus gedanst worden, het enige wat ik nu nog mis is zeven partners om deze dans mee uit te voeren… 

Saskia Green Medewerkster studiezaal, locatie 's-Hertogenbosch  

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: