...prins Bernhard bezoekt de klokkengieterij... |
De Notre Dame in Parijs werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Ruim vierhonderd jaar later beschikte de kathedraal over twintig klokken waarvan Emmanuel en Marie de grootste waren. Maar helaas, tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal in 1792 bestormd en de klokken tot munten versmolten. Alleen Emmanuel werd gespaard.
Dit jaar viert de Notre Dame haar 850-jarig bestaan. Tijd om het gelui te herstellen met een nieuwe klokkenreeks. Er waren door de jaren heen wel nieuwe klokken bijgekomen maar die pasten qua geluid niet bij Emmanuel. Koninklijke Eijsbouts in Asten mocht Marie opnieuw tot leven wekken en sinds maart hangt deze Astense klok in de beroemde Parijse kathedraal. Bezoekers aan het Klok & Peel Museum Asten kunnen in de expositie zien hoe Marie werd gemaakt.
Sporen van het bedrijf Koninklijke Eijsbouts uit Asten zijn ook terug te vinden in ons archief. Naast verschillende artikelen hebben we onder meer correspondentie tussen Jan de Quay en de klokkengieterij in huis. Dan gaat het over de Achelse Kluis.
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Klokkenroof in Linden
- Duvelsklokske uit Sambeek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten