woensdag 2 oktober 2013

Over luchtkastelen in de Efteling

...bouwtekening van het Cosmo Science Center dat er niet kwam...
Het BHIC doet op zaterdag 5 oktober mee aan het Weekend van de Wetenschap, een landelijk festival vol wetenschap en techniek dat op initiatief van het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (NCWT) wordt georganiseerd. Want ook ons archief zit vol wonderlijke wetenschappelijke wensen... 

Menigeen zal diep in zijn geheugen moeten graven om zich zich het Cosmo Science Center te kunnen herinneren. Dat is niet zo gek want - hoewel de kranten er destijds vol van hebben gestaan - is het er nooit gekomen. Cosmo Science Center was een initiatief van de Stichting Cosmocenter, die op 12 mei 1982 werd opgericht. Mr. Pieter van Vollenhoven en ruimtedeskundige Chriet Titulaer maakten zich er onder andere sterk voor dat op een leerzame en recreactieve manier aandacht werd besteed aan sterrenkunde en ruimtevaart. 

Onder leiding van onder andere de Commissaris van de Koningin Dries van Agt werd nauwe samenwerking gezocht met de Efteling in Kaatsheuvel. Uit deze samenwerking ontstond na diverse haalbaarheidsonderzoeken een plan: nabij de Beekse Bergen moest een recreatief-educatief park verrijzen, bestemd voor een breed publiek. Gerekend werd op een bezoekersaantal van circa 1,5 miljoen mensen per jaar. Hiervoor was een investering nodig van 125 miljoen gulden. 

Maar aangezien er geen regeringssubsidie mogelijk was en de Efteling eind 1988 haar deelname aan het project beeindigde, haakten vanwege de grootschalige opzet en de hoge investeringen ook andere partijen af. Een studie naar een meer kleinschalige opzet leverde ook geen resultaat op. Begin 1989 werd het project daarom in zijn geheel stopgezet. Maar gelukkig hebben we de tekeningen nog... Benieuwd? Kom dan zaterdag 5 oktober naar de Citadel.
Op zaterdag 5 oktober van 10.00 – 16.00 uur zijn de deuren van de 17de eeuwse Citadel geopend voor onderzoekers en ge├»nteresseerden. Archivarissen leiden je rond door de studiezalen en de depots, die op andere dagen voor het publiek gesloten blijven. Je krijgt informatie over het gebouw en maakt kennis met onze topstukken. Een mooie kans om de schatkamer van Brabant te ontdekken! Ook zijn er rondleidingen; deze vinden plaats om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur en duren ongeveer een uur. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
Vind je dit interessant? Lees dan ook: 
- Anton Pieck 
- Een zeergeleerde zeereerwaarde

Geen opmerkingen: