vrijdag 4 oktober 2013

Octrooi voor een snelloper

...tekening en deel van de maquette van de snelloper...
Familiearchief Van Heusden is één van de vele interessante archiefstukken van het BHIC. Naast stukken over politiek en theologie zit er nóg iets moois in. Dat sluit helemaal bij het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 oktober. Dat is een landelijk festival vol wetenschap en techniek dat op initiatief van het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (NCWT) wordt georganiseerd. Want ook ons archief zit vol wonderlijke wetenschappelijke wensen... 

Cornelis Johannes is een telg uit het geslacht Van Heusden. Niet de minste; in 1815 wordt hij advocaat in Den Bosch, later substituut-officier bij de rechtbank in Breda en weer later (we schrijven inmiddels 1832) president van de rechtbank. Nog eens dertig jaar later wordt hij president van het hof. Maar dat is niet de reden dat hij interessant is voor het Weekend van de Wetenschap.

Dat zit 'em in het feit dat hij samen met zijn broer, Reinart Adriaan, de firma Gebroeders Van Heusden oprichtte. De firma vraagt octrooi aan op de uitvinding van de snelloper. Het apparaat wordt omschreven als een werktuig 'om personen en goederen met voldoende snelheid over ijzeren-, spoor-, straat- en klinkerwegen te vervoeren, zonder gebruik van stoom- of paardenkracht.' Hoe zoiets eruit zou zien? Nou, daar krijgen we een duidelijk beeld van. In het archief bevinden zich namelijk tekeningen én een kleine maquette van deze voorloper van deze fiets. Dit - en nog véél meer - is morgen allemaal te zien in de Citadel. Kom je ook? 


Op zaterdag 5 oktober van 10.00 – 16.00 uur zijn de deuren van de 17de eeuwse Citadel geopend voor onderzoekers en geïnteresseerden. Archivarissen leiden je rond door de studiezalen en de depots, die op andere dagen voor het publiek gesloten blijven. Je krijgt informatie over het gebouw en maakt kennis met onze topstukken. Een mooie kans om de schatkamer van Brabant te ontdekken! Ook zijn er rondleidingen; deze vinden plaats om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur en duren ongeveer een uur. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Een fort vol geschiedenis
- Over luchtkastelen in de Efteling

Geen opmerkingen: