maandag 13 januari 2014

Het prinsesje dat jokte

...foto's van de opvoering "Het prinsesje dat jokte"...
In het grote aanbod foto's die bij het BHIC online staan, hadden deze twee foto's van de opvoering van een operette een vrij anoniem bestaan. Totdat Jack Nowee uit Boskoop ons meer informatie stuurde.

Het zijn namelijk foto's van "Het prinses dat jokte", een operette van de hand van de opa van Jack Nowee. Het Vaderland van zondag 26 april 1936 wijdde een artikel aan deze operette van J. Nowee.

...het artikel, met foto en handtekening van J. Nowee...
De krant schrijft over het moralistische muziekstuk waarbij het prinsesje enkel gered kan worden door een meisje dat nooit jokt. "Zoo'n meisje was er zowaar ook in de stad. Ze wordt door den kabouterkoning zwaar op de proef gesteld maar toch kwam er geen enkel jokkentje over haar lippen", zo beschrijft Het Vaderland.

Eind goed, al goed: het prinsesje wordt bevrijd en genezen (!). De boodschap is overduidelijk en geeft een mooi tijdsbeeld van het begin van de vorige eeuw. Door deze aanvullende informatie kijken we nu toch met meer interesse naar deze twee foto's uit Vught, overigens gemaakt in 1947, dus de operette van Nowee bleef nog lang in de belangstelling staan.

...foto's van fotopersbureau Het Zuiden...
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Bleinde Sjef; dirigent en organist
- Dichten, zingen, acteren: lesgeven

Geen opmerkingen: