vrijdag 10 januari 2014

Lees mee in de dagrapporten van de politie Oss

Niet alle archieven die in onze depots zijn ondergebracht, zijn meteen openbaar. Voor 5 procent geldt - omwille van de privacy van nog levende personen, onevenredige benadeling of andere belangen - een beperking op de openbaarheid. Maar die beperking geldt altijd maar voor een bepaalde periode; zodra die is afgelopen, zijn die stukken in te zien. Ieder jaar komen er op die manier nieuwe archieven "bij". Lees maar mee.

Dagrapporten van de politie zijn een prachtige bron voor kleine overtredingen tot het aanhouden van misdadigers. De rapporten leveren vaak levendige verhalen op. Wat te denken van de voetbalwedstrijd van Baronie Breda tegen Wilhelmina Den Bosch op 12 juni 1939? Daar krijgt een speler iets wat we tegenwoordig zouden omschrijven als een rotschop. De betreffende speler moet in ieder geval met een ambulance worden vervoerd. De dienstdoende agent omschreef het voorval als volgt:

...Groter zien? Klik dan op de afbeelding...

Of wat te denken van de volgende kwestie? Rond de afgelopen jaarwisseling stond het vuurwerk sterk ter discussie. Maar ook in juli 1938 wordt soms geklaagd over het gebruik hiervan. De stationschef ziet dat 'opgeschoten jeugd' reizigers nagooit met vuurwerk. Niet zo maar vuurwerk maar zevenklappers, zoals er tussen haakjes achterstaat. Kennelijk volstond de waarschuwing van de agent dat dát niet mocht...Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Boekelse veldwachters
- Crimineel of niet

Geen opmerkingen: