woensdag 11 juni 2014

Bevrijding Cuijk per ongeluk bevrijd

...Jos Janssen en Janneke Hoefs openen de expositie...
Met Vera Lynn uit de speakers, een grote Nederlandse vlag boven de deur en een Amerikaanse jeep op de binnenplaats van de Foto Archief Dienst leek de tijd zeventig jaar te hebben stil gestaan. Vrijdag 6 juni (D-Day!) opende voorzitter Jos Janssen van de Foto Archief Dienst - samen met Janneke Hoefs van het comité Herdenking en Bezinning - de tentoonstelling over 70 jaar bevrijding in Cuijk.

Janssen vertelde in zijn openingswoord over de bevrijding van Cuijk die eigenlijk per ongeluk ging. Op 17 september 1944 werden de eerste gebieden van het Land van Cuijk bevrijd door de geallieerden. De Duitsers trokken zich al snel terug vanuit Grave naar Cuijk. De brug bij Katwijk werd in de avond opgeblazen. Twee Amerikaanse parachutisten sprongen later uit het vliegtuig dan gepland en kwamen daardoor tussen Cuijk en Haps terecht, in plaats van in Groesbeek. De komst van deze twee mannen bracht de Cuijkse mensen weer op de been en leden van de ondergrondse vochten met nieuwe moed met de geallieerden mee.
...Vernielingen in de Maasstraat in de oorlog...
Een mooie anekdote in een indrukwekkende tentoonstelling waar bezoekers door de foto's worden mee genomen door de oorlog. Met bijzondere beelden zoals de foto van de man die zijn fiets moet inleveren en het verstoppen van verboden wapens onder het toilet. Aan de hand van een speurtocht gaan ook leerlingen van Cuijkse basisscholen op zoek naar het verhaal van de oorlog in hun dorp. De expositie is tot 1 oktober te zien bij de FotoArchiefDienst aan de Kerkstraat in Cuijk.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Neergestorte vliegtuigen
- Louis de Wijze

Geen opmerkingen: