woensdag 16 juli 2014

Zwanenberg maakt wat smaakt... kwartet!

...kwartetspel van Zwanenberg...
Naar aanleiding van de blog Oorlogsbestendig fruit reageert A. Raaijmakers met een foto van een wel heel bijzonder kwartetspel. "Onder de leus Zwanenberg maakt wat smaakt heeft Zwanenberg in Oss decennialang in de vorige eeuw de markt beheerst. Sinds ik mij het kan herinneren, was bijgaand kwartetspel (zie foto hierboven) in familiebezit", schrijft A. Raaijmakers.

Volgens de site Hongs (Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapsspellen) moet het kwartetspel dateren van rond 1940, getuige de advertentie waarin het spel wordt genoemd:

...uit de Zutphense courant 18 januari 1940...
Of zou het kwartet van nog vóór die tijd zijn? Raaijmakers schrijft: "Marchant voerde weliswaar de vereenvoudigde spelling al in 1934 in (bonen ipv boonen, vlees  ipv vleesch) maar heel lang – dat is bekend- bleef men toch nog die oude spelling gebruiken en paste men ook geen boekjes of dergelijke aan. De economische omstandigheden eind jaren dertig en de schaarste tijdens de oorlogsjaren hebben daartoe zeker bijgedragen. Ik herinner mij dat wij op de lagere school in de 5e klas (1949) oude lees- en taalboekjes in de oude spelling moesten corrigeren…Dat leek de fraters van Tilburg wel economischer dan eindelijk eens nieuwe aanschaffen dus zaten wij heel ijverig overal de dubbele klinkers door te strepen. Loopen werd lopen, heeten werd heten, vuuren werd vuren en de aapen werden apen. En de -sch te veranderen in een s dus vleesch en visch werden vlees en vis. Het kan gezien de enigszins luxe producten  best nog wel ergens uit de voororlogse jaren dertig zijn?" 

Terug naar het spel. "Zijn er lezers die dit spel herkennen of zelf ook in bezit hebben; hebben ze er vroeger ook mee gespeeld in gezinsverband of met familie, vrienden? Kon je dit spel kopen, kreeg je het in de winkel bij een of andere (spaar)actie of werd het door Zwanenberg in de kerstdozen voor werknemers of relaties gedaan? Als ik denk aan de vele bus-, trommel-, en blikjesverzamelingen, zou ik mij kunnen voorstellen dat er wellicht nog lezers zijn die zo’n oud blik met de originele wikkel of opdruk nog in bezit hebben? Laten ze er vanwege de nostalgie zuinig op zijn!"

We zijn benieuwd welke herinneringen dit spel losmaakt, laat het ons weten!

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Verplicht luisteren
- Een industriewandeling

1 opmerking:

Anoniem zei

https://www.wopc.co.uk/netherlands/zwanenbergs-kwartetspel