woensdag 21 januari 2015

Citadel als fotomodel

...de fotoclub aan het werk in het depot van de Citadel...
(foto: Denise van der Stappen)
Ze kennen elkaar van een cursus fotografie aan de Volksuniversiteit in Den Bosch maar inmiddels is het clubje mannen en vrouwen van fotografe Denise van der Stappen alweer een paar jaar – en vele opnames - verder. Afgelopen maandag streken vier enthousiaste mannen en vier vrouwen, gewapend met hun camera, neer in de Citadel in Den Bosch.

Iedere keer kiezen ze een ander decor voor hun foto’s; vorige keer was dat de Leerfabriek in Oisterwijk. “Het mooie is juist dat je iedere keer op zoek gaat naar wat de charme is van die locatie”, vertellen ze. Dat is bij de Citadel niet moeilijk. “Bijna iedere foto die je hier maakt, is mooi - dankzij het gebouw”, wordt gegrapt.

De groep bestaat uit vier dames, en vier heren; Marianne, Marlon, Malinda, Hannie, Ruud, Ton, Ad en Wil. Hoewel de leeftijd van deze fotografen varieert, komen ze allemaal uit het analoge tijdperk: de tijd dat je niet zó maar een foto maakte. Over iedere opname werd eindeloos nagedacht, geschoven met het beeld, weer een ander standpunt ingenomen. En dat bepaalt nog steeds hun manier van fotograferen, menen ze eensgezind. De wijze waarop ze te werk gaan, vormt een schril contrast met de digital born generatie die niet op een foto meer of minder hoeft te kijken en er vrolijk op los klikt.

Maar onder jongeren heb je ook mensen die wel heel bewust kijken naar het maken van foto’s. Denise: “Jongeren hebben weer een heel frisse kijk op fotografie; dat is juist heel verrassend. Het mooie is om goed naar elkaar te luisteren. Iedereen kán foto’s maken maar dat wil niet zeggen dat iedere foto geslaagd is. Je kunt met een slechte camera toch mooie foto’s maken. Jíj bepaalt het beeld, je camera is slechts je hulpmiddel.”

Het voorstel om aan de slag te gaan met oude foto’s van het BHIC wordt enthousiast ontvangen door de groep. Aan de hand van historische foto’s gaat de club op zoek naar de mooiste plaat zoals het er nu uitziet. Maar eerst was de Citadel aan de beurt; van de buitenkant maar ook van binnen: in het depot. “Dat ik een document van zoveel eeuwen terug kan vastleggen met de huidige technieken, dat is toch fantastisch?”
Zodra de groep fotoliefhebbers hun resultaten hebben bekeken en besproken, komen we er zeker op terug op Brabant Bekijken.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- 100-jarige fotograaf
- Nieuw leven voor oude foto's



3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ben wel benieuwd wat die bezoekende fotografen nou op de foto hebben gezet.
Sturen ze nog wat mooie plaatjes op, als dank dat ze een mooie rondleiding hebben gehad door een prachtig gebouw?
Of hebben ze een plekje op het web waar ze hun resultaten laten zien?

BHIC zei

Bedankt Jos, je bent niet de enige die nieuwsgierig is geworden naar het resultaat: dat zijn wij ook.

De fotografen gaan hun werk evalueren en bespreken en zodra de resultaten bekend zijn, dan komen we daar zeker op terug. Dat levert weer een nieuwe blogpost op, met waarschijnlijk heel mooie beelden.

BHIC zei

O ja Jos, nog even over je vraag wat er op de foto wordt gezet: dat is het "Bossch Strick Grefier"; uit de Raad van Brabant (toegangsnummer 19), hierin zie je lenen van hertog van Brabant in stad en meierij van 's-Hertogenbosch, met omschrijving leengoederen en vermelding leenman en opvolgende leenmannen, aangelegd begin 16e eeuw en bijgehouden tot begin 17e eeuw (inventarisnummer 1111)