vrijdag 23 januari 2015

Een huisvrouw die haar vak verstaat

...Udensche Courant, maart 1957...
Natuurlijk, het gaat hier om een advertentie dus de werkelijkheid is uitvergroot. Maar de tekst: "Ja, de huisvrouw verstaat haar vak" is in de jaren vijftig niet zo vreemd als dat we er nu mogelijk tegen aan kijken.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw komt de elektrische apparatuur in de huishouding net op gang. Maar stofzuigers worden nog vaak gedeeld met buurvrouwen of schoonmoeders. En dat betekent dat het runnen van een huishouden, vaak met een flink aantal kinderen, in uren geteld ook gerust een werkweek vult. Sterker nog, uit een onderzoek van de Nederlandse Huishoudraad bleek dat de vrouw gemiddeld 62 uur per week kwijt was aan huishoudelijke taken. Oftewel, bijna negen uur per dag. Een meer dan voltijdse baan.

Geen wonder dat je dan wel middelen gebruikt waarvan je goed resultaat hebt. Weinig vrouwen zullen in die jaren zo opgetogen hebben staan te kijken naar de flessen bleekwater als op het plaatje maar het blijft natuurlijk wel reclame. En verderop lezen we verder in de advertentie: "Huishoudgeld moet goed besteed worden." Nou, dat is in ieder geval niet veranderd.

Marilou Nillesen

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Gemak dient de mens
- Klaar voor het huishouden


Geen opmerkingen: