woensdag 25 februari 2015

Vluchtoord in Uden: 100 jaar later

...een kijkje in het alledaagse leven van de Belgische vluchtelingen...

Honderd jaar geleden werd in Uden een vluchtelingenkamp voor Belgen geopend. Zij waren uitgeweken voor de Eerste Wereldoorlog en vonden in Uden een veilig onderkomen. Hoe ze waren gehuistvest, wat ze deden en hoe hun leven eruit zag, is te zien in een tentoonstelling in de bibliotheek in Uden. 
Afgelopen week werd de expositie van Stichting C geopend en voorafgaand aan de opening presenteerde burgemeester Henk Hellegers - en lid van de heemkundekring - het boek dat hij schreef samen met de Heemkundekring Uden. Tijdens de opening werd door de burgemeester geklonken met nazaten van Vlaamse vluchtelingen en de burgemeesters van Landerd en het Vlaamse Turnhout het glas.
In de expositie is te zien hoe het leven er in dit speciale 'dorp' met duizenden en duizenden Belgen er aan toeging. Met eigen punten konden mensen spullen kopen in hun winkel. Ook was er een eigen kerk en werden er bijvoorbeeld wielerwedstrijden gehouden. De expositie geeft een mooi inkijkje in het leven van de Belgische vluchtelingen. De grote maquettes van de barakken spreken meer tot de verbeelding, evenals een schaalmodel van het Udense treinstation. Verder worden er tien politieke oorlogsprenten getoond uit de Nieuwe Amsterdammer 1915-1919 van onder meer Jan Sluijters. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling in de grote ruimte onder de bibliotheek tot 3 april gratis bezoeken.
Ook op onze site www.bhic.nl vind je veel informatie en foto's over Vluchtoord. Kijk maar eens hier. Verder besteedde ook de NOS aandacht aan dit bijzondere onderwerp.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:

Geen opmerkingen: