maandag 13 april 2015

Het mysterie van Luie Hoek

...Marinus Valentijn...
Mijn naam is Jesse Valentijn. Mijn opa, Marinus Valentijn (Etten-Leur, 22 augustus 1921 – Zwijndrecht,  12 april 2003) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een geallieerde vliegenier geholpen om te ontkomen aan de Duitsers.


Een Engelse bommenwerper met vier inzittenden wordt door luchtafweergeschut en Duitse jachttoestellen geraakt. Charles Lowe springt als laatste uit het vliegtuig en landt met zijn parachute langs de snelweg in de zogenaamde Luie Hoek, niet ver van Etten-Leur. Marinus Valentijn is er intussen op af gefietst en neemt de vliegenier achterop zijn fiets. Samen fietsen ze zo snel mogelijk weg van de grote wegen en ze weten zo te ontkomen aan de feldgendarmerie en de fallshirmjäger.

Een aantal kilometer verderop staat een groep landbouwers ze op te wachten en schiet ze te hulp. Ze gaan bij de familie Mouwen naar binnen. Jacobus Woestenberg spreekt Engels en komt er achter dat de Canadees in Engelse dienst zo snel mogelijk naar Antwerpen wil. Ze geven hem andere kleren en hij verdwijnt met Adrianus van Merode weer de bossen in op het moment dat de Duitsers eraan komen. Elf dagen lang wordt de geallieerde verstopt in een hooimijt bij de landbouwer Antoon de Bont en uiteindelijk kan hij via een Belgische vluchtlijn Nederland uit.

Marinus Valentijn heeft na deze gebeurtenis als gevolg van verraad moeten vluchten. Zijn ouderlijk huis werd binnengevallen, hij heeft maanden in Den Haag ondergedoken gezeten en heeft uiteindelijk als oorlogsvrijwilliger de oversteek naar Engeland gemaakt. Na de bevrijding heeft hij zich aangemeld bij de Koninklijke Marine. In Juli 1946 heeft hij een bedankbrief ontvangen van het Military Attache van de Verenigde Staten voor het helpen van een van hun landgenoten. Van Charles Lowe is nooit meer wat vernomen.

Er zijn wat onduidelijkheden. Charles Lowe vloog als Canadees in een Engels toestel, maar er werd door de Verenigde Staten een bedankbrief gestuurd. In de jaren ’80 is er nog contact geweest tussen Dhr. Woestenberg en mijn opa, Marinus Valentijn. Er zou een verhaal gepubliceerd worden over deze gebeurtenis, alleen is het onduidelijk of dit ooit gebeurd is. Ook is er door Dhr. Woestenberg een verzoek ingediend om het verzetsherdenkingskruis te ontvangen, maar niemand weet of hier ooit gehoor aan gegeven is.

Mijn vragen zijn:

  • Wanneer zou dit zich afgespeeld kunnen hebben?
  • Staat Marinus Valentijn in het Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis (1985)?
  • Is er ooit iets gepubliceerd over deze gebeurtenis? 
  • Voor wie en in wat voor toestel vloog Charles Lowe? Waren hier afspraken over tussen de geallieerden of klopt er iets niet? 
  • Wat is er gebeurd met Charles Lowe?

Alle info en doorverwijzingen zijn waardevol.

Deze gastblog is van de hand van Jesse Valentijn. Ben jij ook op een mooi verhaal gestuit tijdens je genealogische of historische onderzoek? En wil je dat verhaal delen? Stuur het in! Niet te lang (rond de 250 à 350woorden), illustratie erbij en we plaatsen het op ons weblog. Wie durft? :-)

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 

Geen opmerkingen: