maandag 27 juli 2015

Het rode autootje rijdt door de geschiedenis

...de Tesla avant la lettre...
Brabants Dagblad besteedde uitgebreid aandacht aan de nieuwe site van het BHIC, De auto van mn opa. Met twee pagina’s vol foto’s werd het verhaal geïllustreerd. Eén illustratie uit die publicatie maakte wel heel veel reacties los. Die van het rode autootje, beter bekend als De Pels. De geschiedenis van dit bijzondere vervoermiddel lijkt een aaneenschakeling van toevalligheden, tot op de dag van vandaag.

“Wie weet er meer over deze Tesla avant la lettre?”, vroeg verslaggever Tom Tacken van Brabants Dagblad. Dat heeft hij geweten. Leon de Wijs was één van de mensen wiens jeugdherinneringen  opnieuw tot leven kwam, toen hij die oproep las. In 1945 was hij één van de gelukkigen die wel eens een ritje mocht maken met het rode autootje. Ook Hans Bodewes – verzamelaar van dwergauto’s - herkende de auto onmiddellijk. Een paar jaar geleden had hij het voertuigje gekregen van de dochter van ingenieur Theo Pels; de man die in 1941 het model tekende. Hij bezorgde deze mobiele bezienswaardigheid ook zijn bijnaam; “De Pels”.

Voor zijn vervolgverhaal ging Tom Tacken op pad: eerst haalde hij Leon de Wijs op en gezamenlijk reden ze naar Hans Bodewes. Omdat hij een filmpje wilde maken, zocht Tom een paar kinderen om het autootje te kunnen besturen. Via mevrouw Bodewes werd een jonge moeder ingeschakeld en zo stapten – geheel willekeurig - de vier broertjes Bremer (in de leeftijd tussen de 3 en 9 jaar) in “De Pels.”

Als de volgende dag hun foto in de krant verschijnt, weet de opa van de vier jongens niet wat hij ziet. Híj reed in zijn jonge jaren ooit zelf in die auto. Op vakantie bij familie De Quay kwam daar de overbuurman langs, mét het autootje dat hij voor zijn kinderen heeft gemaakt. Hij heeft er zelfs nog een foto van…


...ook de opa van de broertjes Bremer reed in de auto...
Wie als kind (en misschien ook wel als volwassene) dat autootje had gezien, zou het niet licht meer vergeten, blijkt uit reacties van lezers van de krant. Martin Schepers uit Uden zat van 1949 tot 1955 op de Thomasschool in Tilburg en herinnerde zich de familie Pels, vooral door de auto. “Het verhaal ging dat de vader van Frank ingenieur was en de elektrische auto zelf had gebouwd. Ik heb de auto op avonden en in het weekend rondjes zien rijden om het pleintje.” Na publicatie van het verhaal namen kinderen van “De Pels” contact op met Bodewes: ze willen het autootje nog eens zien rijden…



Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Twee fraaie Fords en een bijzondere ambulance
- Niet rijden op zondag!

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: