maandag 7 december 2015

Stadsarchief Oss gaat verder in bibliotheek

...de Osse Peperstraat in 1906, nog heel even het onderkomen van het Stadsarchief...
Deze week sluit het Stadsarchief Oss haar deuren aan de Peperstraat. Na acht jaar in het oudste pand van Oss te hebben gezeteld, wordt aanstaande donderdag (10 december) deze periode afgesloten. In 2016 is het Stadsarchief Oss te vinden in de bibliotheek aan de Raadhuislaan.

Vrijwillig is de verhuizing zeker niet. Maar door forse bezuinigingen is het niet langer mogelijk om in hartje centrum in dit historische pand te blijven zitten. Alleen het gebouw zelf al ademt één en al historie. Als je teruggaat naar de oudste vermelding van het pand, dan kom je uit in 1625. Sinds eind 17de eeuw heeft er de herberg en bierbrouwerij ‘De Drie Koningen' gezeten.

De stadsbrand die in 1751 een groot deel van het Osse centrum in de as legde, heeft waarschijnlijk ook Peperstraat 12 niet onberoerd gelaten. Maar het pand werd weer opgebouwd. In 1839 vestigden zich hier de Zusters van Liefde. Deze nonnen kwamen uit Tilburg en richtten zich op het geven van onderwijs aan meisjes en het helpen van armen.

Vervolgens zat lange tijd de Vincentiusvereniging in het pand, die zich ook met de armenzorg bezighield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in een gaarkeuken voedsel verstrekt. Het gebouw is daarna in gebruik geweest als magazijn voor Drukkerij Acket, die aan de overkant van de straat zijn handelsdrukkerij had. Voor de recente restauratie in 2006 zat er een meubelwinkel met de toepasselijke naam ‘De Vier Vensters'. Sinds 2007 is het Stadsarchief in het pand gevestigd.

Het Stadsarchief heeft de laatste weken in stijl afgesloten met een overzichtstentoonstelling ‘Passie voor historie’. Deze expositie toont stukken uit de tentoonstellingen die de afgelopen acht jaar in het Stadsarchief te zien waren. Er wordt onder meer fotomateriaal getoond van industrie, straatbeelden, historische ansichtkaarten, archeologie, Jan Cunen. Ook wordt in vitrines aandacht besteed aan de vele activiteiten die het Stadsarchief de afgelopen periode ontplooid heeft.

Verhuizing
Het Stadsarchief is tot en met donderdag 10 december geopend. Het Stadsarchief wordt per 1 januari 2016 ondergebracht bij de Bibliotheek Oss en opent op 28 januari op deze nieuwe plek aan de Raadhuislaan 10 in Oss.

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
De beste verhalen via e-mail ontvangen?Geen opmerkingen: