vrijdag 15 april 2016

Dagelijks leven van Grave in beeld gebracht

...wie weet er meer over deze foto uit Grave?...
Het lijkt bijna alsof je zelf getuige bent van zestig jaar Graafse geschiedenis: met meer dan 10.000 foto’s van fotograaf Jos en zoon Jean Smeets wordt het dagelijkse leven prachtig in beeld gebracht. Al deze foto’s zijn voortaan te bekijken op de site van het BHIC.

De collectie bestaat uit fotonegatieven uit Grave (en de dorpskernen Escharen, Gassel en Velp) die tussen 1948 – 2008 gemaakt zijn door fotograaf Jos Smeets en later door zijn zoon Jean Smeets, die ook fotograaf is. Door een schenking van Jean Smeets - die onlangs zijn bedrijf beĆ«indigd heeft - heeft het BHIC deze fotocollectie verworven.


Het BHIC heeft de collectie (10.228 negatieven) geselecteerd, gescand en gedigitaliseerd. De afbeeldingen in zwart/wit en kleur geven een mooi tijdsbeeld en een bijzondere inkijk in de lokale geschiedenis van Grave. Lang niet alle fotobeschrijvingen zijn volledig. We hopen dus dat mensen die meer weten over een foto ons helpen aan informatie en reageren.


Jean Smeets: “Mijn vader is in 1948 in de Rogstraat in Grave begonnen met zijn zaak. Hij maakte portretfoto’s en bruidsreportages, maar bijvoorbeeld ook straatbeelden. Daarnaast werkte hij vaak in opdracht, onder andere voor de Graafsche Courant, maar ook voor de Gelderlander. In 1955 is hij verhuisd naar de Klinkerstraat, waar ik nu nog steeds zit. In 1972 heb ik zijn zaak overgenomen. Ons werk was heel afwisselend, die diversiteit van ons vak zie je zeker terug in deze collectie.”

...Jos en Jean Smeets...
Benieuwd geworden? Kijk dan hier of via www.bhic.nl/fotos, vervolgens bij het zoekvenster  de code 1907-?????? intypen (ja inderdaad, zes vraagtekens...). Weet je meer over een foto, help ons aan informatie en reageer via de blauwe knop bij de foto.

Geschreven door:
Margot America

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Twee fraaie Fords en een bijzondere ambulance
- Horeca op suikerzakjes

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: