maandag 11 april 2016

Rondzwerven door erfgoed in Den Bosch


...de nieuwe website werd vorige week in het Tuighuis gepresenteerd...
Wil je wandelen op de Markt in Den Bosch in 1500? Heb je meer belangstelling in historische kaarten en hoe de huidige situatie daaruit is ontstaan? Of toch meer interesse in opmerkelijke plekken in Den Bosch? Via de kaart 's-Hertogenbosch op de kaart vind je het allemaal. En nog veel meer. 

Want met deze kaart zijn verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld, ook vanuit verschillende partijen. Zo leverden de medewerkers van architectuur de 3D-impressie van het Bossche stadshart in de Middeleeuwen. Maar wie meer wil weten over de achtergrond van een straat in Den Bosch, komt uit op de Bossche Encyclopedie. En die bundeling van informatie maakt de kaart zo sterk, vindt wethouder Huib van Olden die vorige week de opening verrichte.


Het erfgoedcluster dat tekent voor de productie van de kaart is "ongelooflijk jong", stelde Van Olden tijdens bij de lancering van de website. De afdelingen Stadsarchief, Vestingwerken en Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM) hebben hun krachten - en daarmee de cultuurhistorische kennis van de stad - sinds september vorig jaar gebundeld. "De kracht ligt in de verbinding van diverse partijen, om op die manier erfgoed onder de aandacht te brengen", vond de wethouder.

Communicatiemedewerker Dennis Dekker leidde de aanwezigen rond door de nieuwe site. Maar het opzoeken van deze informatie kan ook vanuit je luie stoel of terwijl je door Den Bosch loopt, met je smartphone. Behalve zoeken op straten of bijzondere plekken zijn er op de kaart ook thema's te vinden, zoals Toen en Nu (in samenwerking met fotograaf Marc Bolsius), Vesting en Poorten en Rijksmonumenten.

Bijzonder is ook dat mensen zelf content kunnen toevoegen aan de kaart. Dus als je oude foto's van Den Bosch hebt die aan een locatie zijn te koppelen, kun je die vrij eenvoudig toevoegen. Staat die ook op de kaart, samen met andere historische plekken van 's-Hertogenbosch.

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Twee fraaie Fords en een bijzondere ambulance
- Horeca op suikerzakjes

De beste verhalen via e-mail ontvangen?

Geen opmerkingen: