zaterdag 28 november 2009

Wat nou kilometerheffing?

De eerste auto's in Sint-Anthonis

Gaat de kilometerheffing van minister Eurlings het halen of niet? Die kwestie is in 1937 totaal niet aan de orde. Hoe krijg je méér mensen achter het stuur; dat is dan de vraag. Door het geven van gratis rijlessen bijvoorbeeld. Tja, dat is natuurlijk ook weer vragen om problemen, blijkt uit het archief van het kantongerecht.

25 Gulden voor een paar autorijlessen? Totaal onzinnig, vindt P. Cornelissen uit Beugen, schilder van beroep. Een ver familielid van hem - J. Jansen uit Gennep - heeft er alles aan gedaan om hem in de auto te krijgen. "Want het zou zo makkelijk zijn als ik kon autorijden maar het zou me niets kosten", vertelt Cornelissen tegen H. Welp, deurwaarder bij de arrondissementsrechtbank in Den Bosch. Welp woont in Boxmeer en werkt daar ook voor het kantongerecht.

Eigenlijk wil-ie niet eens autolessen, zegt Cornelissen. Zelf stapt hij maar twee keer achter het stuur; liever laat hij het over aan zijn knecht die na een les of tien dan ook prompt zijn rijbewijs haalt. "Jansen heeft wel een auto willen verkoopen doch daar wilde ik niet aan, waarop Jansen aandrong om het toch te leeren zeggende het kost je niets, dat doe ik gratis voor je, dan kun je nog de auto nemen of niet", beweert Cornelissen.

Zodra Cornelissen laat weten af te zien van een koop, krijgt hij opeens een rekening van vijftig gulden. Na wat gesteggel stelt Jansen de prijs bij tot 25 gulden voor de rijlessen, maar die moeten dan echt worden betaald. Cornelissen weigert en zo belanden de twee voor de deurwaarder. Die vindt het wel een raar verhaal dat een knecht zijn rijbewijs kan halen.

"Het is toch niet aan te nemen dat iemand die nog nimmer een vierwielig motorrijtuig heeft bestuurd in slechts een paar lessen een zoodanige rijvaardigheid heeft verworven dat hij met goed gevolg het examen voor het verkrijgen van zijn rijbewijs aflegt?"

De kantonrechter vindt het niet meer dan billijk dat er als vergoeding voor de auto – "en de benoodigde benzine en olie" – 25 gulden wordt betaald. Cornelissen moet alsnog de rekening voldoen. Maar ja, 25 gulden: hoeveel kilometer zou je daar met de heffing voor kunnen afleggen?

Foto: De R.K. geestelijkheid van Sint-Anthonis poseert in één van de eerste auto's bij de pastorie of kapelanie

Geen opmerkingen: