zaterdag 19 december 2009

"As the world turns" stopt nooit


De Amerikaanse soapserie As the World Turns stopt na meer dan een halve eeuw televisie. De soapserie mag dan wel na september 2010 niet meer op televisie te zien zijn; het echte leven gaat gewoon door. Vol geld, chantage en veel affaires. Dat is namelijk van alle tijden, blijkt uit het boekje van pastoor Van den Heuvel in Oploo in 1786.

De geplande bruiloft van Matthijs de Klijne en Anna Graat komt in dat jaar hevig onder druk te staan omdat er plotseling een andere man opduikt. Deze Peter Pauli maakt bezwaar tegen het voorgenomen huwelijk. Hij beweert dat er al geheime trouwbeloften zijn gedaan tussen Anna en hem. Aanleiding voor de pastoor om nader onderzoek te doen.

De pastoor vindt dat bezwaren tegen een huwelijk moeten worden ingediend bij de schepenbank of de dominee. Omdat dat niet gebeurt, trouwen Matthijs en Anna op 12 februari 1786. Maar... de pastoor moet van zijn meerdere - vanwege alle commotie - acht dagen wachten met de inzegening van het huwelijk.

Wat gebeurt er in die week? Chanteert Peter Pauwli de ouders van de bruid? Gaan zij overstag? Zullen Matthijs en Anna elkaar uiteindelijk dan toch nog in de armen kunnen vallen? Of moet Anna haar beloften aan Peter nakomen?

Lees hoe dit afloopt!

Foto: Huwelijk van de gezusters Van de Donk in Den Dungen, 1944 (Fotobureau Het Zuiden)

Geen opmerkingen: