vrijdag 25 december 2009

Kogels door de stille nacht


Nee, het zou bepaald geen stille nacht worden, die kerstnacht rond 1930 in Nuland. Zodra haar ouders naar de nachtmis zijn vertrokken, blijft de twintigjarige dochter Dina - samen en haar jongere broertje Jan - achter op de boerderij om de koffietafel te dekken. Ze zijn zich niet bewust van de man die buiten staat. Hij heeft gewacht op het vertrek van de familie en denkt zijn slag te kunnen slaan op een stille boerderij.

Eenmaal binnengeslopen wordt hij onmiddellijk verrast door de aanwezigheid van Dina en hij valt het meisje aan. Dina bijt van zich af en roept Jan om hulp. De indringer raakt in paniek en trekt zijn revolver. Het eerste schot mist maar de tweede kogel raakt Dina in het gezicht. De dader vlucht; een bloedende Dina en haar bezorgde broertje achterlatend.

Maar de jonge Jan handelt zeer doordacht. Hij gaat naar de buren voor hulp, schakelt vervolgens de veldwachter in (één van de weinigen met telefoon zodat de dokter kan worden gebeld) en haalt zijn ouders uit de kerk. En zo loopt het - net als in een echt kerstverhaaltje - allemaal toch nog goed af: Dina overleeft de aanslag en uiteindelijk (jaren later) verdwijnt de dader achter slot en grendel.

Wil je weten waar er precies gebeurde op deze decembernacht? Lees dan het hele verhaal van Giel Langens via www.bhic.nl

Foto: Uitreiking van kerstpakketten aan Ambonezen in 1951 in Vught

Geen opmerkingen: