zaterdag 16 januari 2010

Middeleeuwse stukken op de bakfiets


Het gaat soms om eeuwenoude akten, uit de 12de en 13de eeuw. Maar wat doe je als je geen auto tot je beschikking hebt en de stukken naar een andere plek moeten? Dan verhuis je ze gewoon met je bakfiets, vindt Henk Essink. Essink start op 1 januari 1960 de archiefdienst in het Land van Cuijk. In die halve eeuw is veel veranderd.

Na diverse gemeentelijke herindelingen en diverse ontwikkelingen is het archief van het Land van Cuijk in 2008 uiteindelijk beland bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in Grave. Onder strenge voorwaarden; temperatuur en luchtvochtigheid worden streng gecontroleerd en de stukken zijn verpakt in zuurvrij papier.

Hoe anders gaat dat in de jaren zestig van de vorige eeuw. Dan liggen deze belangrijke stukken - bij gebrek aan één archiefplek - in diverse afzonderlijke gemeentehuizen. Essink gaat op z'n fiets die gemeentehuizen langs. Harm Douma - die vanaf 1964 bij het archief werkt - gaat later gewoon met zijn Solex op pad.

Het onontgonnen archief waarin Essink en Douma werken, levert soms mooie ontdekkingen op. Op de zolder van de pastorie in Cuijk vindt Douma in een relikwieëndoosje het charter uit 1312 terug waarin graaf Van Marburg aan de Graafse St. Elisabethskerk een relikwie van de heilige Elisabeth van Thuringen schenkt.

Inmiddels zijn al deze stukken veilig opgeslagen in het depot van de nieuwbouw in Grave. Maar heel veel is ook online in te zien. Kan gewoon vanuit je luie stoel, je hoeft er zelfs je (bak)fiets niet voor op...


Foto boven: Henk Essink verhuist in de jaren zestig archiefstukken per bakfiets

Foto onder: Harm Douma aan het werk, op straat voor het archief aan de Hoofdwagt in Grave

Geen opmerkingen: