zaterdag 13 februari 2010

Een steek van krantenpapier: alaaf!


Het lijkt in deze dagen haast ondenkbaar maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt lang niet overal in Brabant carnaval gevierd. Voor een goed carnavalsfeest vertrekken inwoners van Haps dan met een gehuurde vrachtwagen naar Venray. Totdat een kloeke uitbaatster van een café in Haps de polonaise inzet...

Een echte carnavalstraditie: dat is maar voor een paar plaatsen in Brabant weggelegd. In grote delen komt het idee om dit feest te vieren pas in de jaren vijftig van de grond terwijl bijvoorbeeld Uden pas in 1964 'echt' begint. En dan niet met grote optochten of uitgebreide verkleedpartijen: in de beginjaren dat Haps carnaval viert bijvoorbeeld, gebeurt met een steek van krantenpapier.

De sfeer is er niet minder om. Uitbaatster Grada van Hooy, beter bekend als Grada Kloek van cafe De Zwaan, geeft het eerste rondje weg aan die klanten die carnaval komen vieren. Voor de muzikale begeleiding tikt ze een oude piano op de kop. Al snel wordt het carnavalsfeest iets dat mensen niet willen missen. In de jaren daarna groeit het aantal carnavalsverenigingen in Haps gestaag.

In 2009 trekt er een grote jubileumoptocht door de straten om 55 jaar carnaval in Haps te vieren. Hier kun je zien hoe dat op de wagen van De Flatsers eruit ziet.

Foto: Proost! Carnaval in Zeeland, al ver na de papieren feestmutsen

Geen opmerkingen: