zaterdag 20 februari 2010

Er was eens ...

In een klein land aan een grote zee leefde eens een beroemde tuinman die enorme zonnebloemen kweekte. Op een dag werd hij bij de koning geroepen. Die was wanhopig, omdat zijn rijk werd geplaagd door een onhoorbaar rondsluipende draak die de bezittingen van zijn onderdanen en hemzelf beetje bij beetje op at.
Gelukkig stond de tuinman op goede voet met de elfenkoningin Aurora. Hij riep haar te hulp en zij maakte een boekje waarin de oplossing beschreven stond. Daarna was het een koud kunstje de draak onschadelijk te maken. Iedereen was blij, het hele land werd vol zonnebloemen gezet en het boekje werd in een grote oplage gedrukt zodat iedereen het kon lezen.


Jij kunt het boekje trouwens ook lezen, want het wordt bewaard in het BHIC in Den Bosch. Het heet “De voordelen van een INDEX Benaderingspolis”, is rond 1960 uitgegeven door de Levensverzekerings-Maatschappij “Aurora” in Amsterdam en is bedoeld om de draak “Sluipende Inflatie” te verslaan. Ook het sprookje zelf (én een zakje zonnebloemzaad!) wordt bewaard in het archief van wat later Noord-Brabant Verzekeringen is gaan heten.

Deze maatschappij is niet de enige die eind jaren vijftig door middel van een sprookje of verhaaltje reclame probeert te maken voor het eigen product. Zo is er het verhaal van Piet die de kinder-olympiade wint door dagelijks een liter melk te drinken en wordt de geschiedenis van melk door de eeuwen heen toegelicht aan de hand van enige historische figuren.

Deze beide boekjes zijn gepubliceerd door het Nederlands Zuivelbureau en bewaard gebleven in het archief van melkfabriek St. Martinus te Breda, één van de voorgangers van DMV-Campina. Daarin zit ook reclamemateriaal in de vorm van een koe, uitvouwbare kerstkaarten, een paaswens die omgetoverd kan worden tot een paashaas en een andere die kan dienen als zeemanshoed voor een ei. Als je wilt weten hoe dat eruit ziet, kom dan naar het BHIC.

Foto: Omslag van het boekje ‘De Kinder-olympiade’ dat als reclameproduct werd aangeboden door Melkfabriek St. Martinus te Breda, 1957

Geen opmerkingen: