woensdag 24 februari 2010

Soms zit het mee, soms zit het ...


Een kabinet dat valt, een schaatscoach met een verkeerde aanwijzing: soms zit het mee, soms zit het tegen. De afgelopen dagen heeft Nederland dat aan den lijve ondervonden. Dan is het verstandig gewoon door te zetten (maar af en toe is het beter om er maar gewoon mee op te houden).

Van ophouden wil vliegenier Marinus van Meel in 1911 in ieder geval niets weten. Hij neemt samen met zijn compaan Farman deel aan een Europese rondvlucht. Deze wedstrijd - met start en finish in Parijs - doet ook Nederland aan en de 33 deelnemende vliegtuigen komen ook over Sint Anthonis, Sint Hubert en Grave. Van Meel krijgt motorpech en maakt een noodlanding op de heide bij Mill. Hierbij raakt het vliegtuig flink beschadigd.

Millse notabelen zien wel brood in het ongeval en nodigen Van Meel uit vliegdemonstraties te geven, nu hij toch uit de race ligt. Met veel tamtam wordt het evenement aangekondigd en van heinde en verre komen mensen erop af. Om te kunnen zien hoe het vliegtuig na een korte vlucht wederom een verkeerde landing maakt en opnieuw flinke schade oploopt.

Gezien het enthousiasme van de bezoekers komt er nog een vervolg en gaan Van Meel en Farman opnieuw de lucht in. Dit keer lijken er nog meer mensen op het evenement te zijn afgekomen en ook plaatselijke muziekkorpsen zijn aanwezig. Maar Mill blijkt geen goede plek om te landen: voor de derde keer raakt het vliegtuig beschadigd. Pas na dagen van repareren, kan het vliegtuig weer vertrekken om nooit meer terug te keren...

Foto: Aankondiging voor de vliegdemonstratie in Mill

Geen opmerkingen: