vrijdag 26 februari 2010

Lang leve de huldiging!


Nog maar een paar dagen en dan zijn de Olympische Winterspelen in Vancouver definitief ten einde. Daarmee komt ook een eind aan de huldigingen van alle winnaars. Uit ons foto-archief blijkt dat niet alleen atleten deze ceremonie ondergaan.

Door een gigantische mensenmassa, een rij statige paarden of een bloemrijke erehaag: er wordt wat afgehuldigd, zo blijkt uit onze grote stapel foto's. Opvallend: verweg de meeste gelukkigen zijn mannen. Vanwege een opvallende prestatie of omdat zij al lang op dezelfde plek werkzaam zijn (daar gooien met name pastoors hoge ogen mee).

Maar de meest opvallende huldiging komt uit Boxmeer: die van de metworstrennen. Een mooie traditie die volgens overlevering teruggaat tot minstens 1740. Dan strandt een rijke dame met pech aan haar koets in Boxmeer. Bij gebrek aan ANWB voelt een aantal jongemannen zich geroepen deze vrouwe te helpen. Als dank krijgen zij een een worst, een brood, een half vat bier en een halve varkenskop.

Bovendien mogen sinds dat jaar "jonggezellen" (oftewel vrijgezellen uit Boxmeer) jaarlijks met paarden en knollen strijden om deze prijs. En welke winnaar wil er nu na al die inspanning geen vijf meter worst om zijn nek hebben...

Benieuwd naar de meer dan 300 huldigingsfoto's van het BHIC? Tik dan - via Historisch onderzoek doen - bij Brabantse foto's "huldiging" in en zie wat er allemaal uit komt rollen...

Foto: Een trotse Koning van de Metworst, 1930

Geen opmerkingen: