dinsdag 9 maart 2010

Koninklijk stamboomonderzoek


Al tijden bezig om je stamboom enigszins vorm te geven? De nieuwe tv-serie De Troon - naar de geschiedenis van koning Willem I, II en III - laat op haar website een mooie stamboom van de Oranjes zien.

Een beetje verwarrend omdat niet de echte portretten maar die van de acteurs zijn gebruikt. En die acteurs lijken in verweg de meeste gevallen helemaal niet op de koningen zoals wij ze van de schilderijen kennen (het blijft natuurlijk wel een televisieserie, met alle voor- en nadelen vandien).

Wie toch bij het BHIC is om zijn eigen stamboom uit te zoeken, kan zelf ook uitpluizen hoe het nu met de voorvaderen van onze huidige koningin zat. Want in onze archieven komen de diverse "Willemen" op allerlei manieren aan bod.

Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat Willem I in 1928 in Veghel deed? Neem eens een duik in het volgende archiefstuk: uit het gemeentebestuur Veghel, 1811-1936 2449 Stukken betreffende het bezoek van Koning Willem I aan de gemeente. En je weet zeker dat het echt zo is gebeurd...

Illustratie: Stamboom AVRO-serie De Troon

2 opmerkingen:

Hans van Osch zei

Wel jammer dat de programmamakers van "de Troon" zo weinig wilden luisteren naar de adviezen uit de Living History wereld. Men vroeg tijdens opnames bij Austerlitz (NL) notabene aan franse regimenten om achter Willem aan te lopen...

Natuurlijk, als hij een strop om z'n nek heeft en naar de galg wordt gebracht.

Maar onderhoudend is de serie wel.

Vive l'Empereur!
Vive le 85ème de Ligne!

BHIC zei

Tja Hans, het is duidelijk dat een dergelijke televisieserie nogal wat concessies doet... Maar het is wat je zegt: onderhoudend is het wel.

En als je op zoek bent naar betrouwbare informatie: het BHIC (en een heleboel andere archieven met ons) zorgen ervoor dat al die documenten van toen prima worden bewaard! (En niet onbelangrijk: ook in te zien zijn...)

Toch maar weer kijken zaterdag?