vrijdag 26 maart 2010

Wie vermoordde pastoor Capiet?


Het klinkt niet altijd even spannend; werken op een archief. Maar vergis je niet. Soms stuit je op archiefstukken waarbij een beetje hulp van Peter R. de Vries geen overbodige luxe zou zijn… Want wie zit er achter de brute moord op pastoor Elsearius Capiet? Een reconstructie.

Het is een koude avond, 21 januari 1731. In het doorgaans zo rustige Haps wordt pastoor Elsearius Capiet geroepen: er moet met spoed iemand worden bediend. Capiet stapt nietsvermoedend naar buiten maar eenmaal in het donker van de nacht slaat zijn belager toe. Capiet wordt neergeslagen en in een sloot geduwd. Daar houdt zijn aanvaller hem onder water en Capiet overlijdt ter plekke.

"De booswicht zei dat hij nooit zooveel genoegen had gehad dan toen hij deze monnik in het slijk zag spartelen", schrijft de opvolger van Capiet, pastoor Hermans in het parochiejournaal. Volgens de aantekening van pastoor Hermans zou "de booswicht de doodstraf hebben ondergaan en wel onboetvaardig."

Maar nu... wie was deze 'booswicht'? De archiefstukken lijken te zwijgen: in de schepenbank Grave is geen spoor van deze zaak en ook de archieven van het bisdom blijven stil. Ook in de Raad van Brabant komt de naam Capiet niet voor; de kwestie is dus niet hogerop gegaan. Blijft de vraag: wie vermoordde pastoor Capiet?

Foto: Het gevoel van onveiligheid maar dan 2,5 eeuw later: de wijk Padbroek in Cuijk klaagt over gebrekkige verlichting, 1989.

Geen opmerkingen: