dinsdag 13 april 2010

Ban de bom, te beginnen in Boekel...



De Amerikaanse regering stopt met het ontwikkelen van nucleaire wapens en gaat de situaties waarin het de wapens mogelijk inzet, zo ver mogelijk terugdringen. Dat zijn de belangrijkste punten van het nieuwe kernwapenbeleid van president Obama. Hoewel dat nu soms een ver-van-mijn-bedshow lijkt, lag dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw wel anders.

Het onderwerp duikt op in het gemeente-archief van Boekel. Maar met even snuffelen kun je vergelijkbare besluiten in nog veel meer gemeenten aantreffen: "moties inzake kernbewapening". In de jaren tachtig was de dreiging van de bom bijna voelbaar. En die spanning komt weer naar boven zodra je de archiefstukken uit die tijd openslaat. Lees maar eens mee wat er in de Boekelse motie staat:

- overwegende dat atoomwapens een direct gevaar voor alle leven op aarde betekenen;
- dat de door de atoommachten voorgestane oplossingen steeds verder weg schijnen te geraken;
- dat geenszins vaststaat dat deze wapens niet zullen worden gebruikt;
- dat ook een gemeenteraad zijn zorg en de zorg van de bevolking op dit punt, dat van fundamentele betekenis voor het voortbestaan van mens en samenleving is, mag en moet uitspreken;
- roept de volksvertegenwoordiging op met alle kracht er bij de regering op aan te dringen de rol van de kernwapens wezenlijk terug te dringen;
- en gaat over tot de orde van de dag.


Was jij een van die half miljoen mensen die op 29 oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag stond? Of liet de ban-de-bom discussie je koud? Laat het ons weten!



Foto: In juni 1983 bood de Vredesbeweging handtekeningen aan tegen het plaatsen van kernwapens op Veghels grondgebied

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De tekst is uit Gemeente - archief van Boekel en de Foto uit Veghel ! ?

Anoniem zei

Is het bekend wie de personen op de foto zijn ?

BHIC zei

Sorry voor de late reactie! Klopt helemaal, het archiefstuk komt uit het archief van de gemeente Boekel en de foto uit Veghel: om maar aan te geven dat het "ban de bom-idee" niet tot één plaats beperkt bleef. Helaas staan er bij de fotobeschrijving geen namen dus daaraan kan ik je niet helpen.

Als er mensen zijn die meer weten... we horen het graag!

Anoniem zei

Ik kan me nog herinneren dat er op een zaterdag- of zondagmiddag vanuit Boekel een grote groep ( ik dacht voornamelijk jongeren) met de fiets naar de poort van vliegbasis Volkel fietsten , Ik en mijn nichtje voegden zich er ook bij. Eenmaal daar aangekomen zagen we dat er ook een tentenkamp was opgeslagen door protest-gangers van andere plaatsen. Weet ook nog dat er enkele mannelijke jongeren behoorlijk grof tegen die kampbewoners werden. Grimmige sfeer dus wat ik niet verwacht had. Had eerder spanning tussen de soldaten aan de poort met de bezoekers verwacht.

BHIC zei

Jee, bijzonder om je verhaal te lezen. Bijzonder omdat je er zelf bij bent geweest. Misschien kun je er nog meer over vertellen? Hoe lang ben je er gebleven? Waren er mensen die er ook echt bleven 'wonen'? Ik ben heel benieuwd!