dinsdag 18 mei 2010

Het oude pontje bij Ravenstein-Niftrik


Ravenstein was al vroeg belangrijk voor de scheepvaart en voor de verbinding met Gelderland. In 1644 is er al sprake van een veer, dat toen in leen werd gegeven aan Mathias Romer. Dit werd in 1653 schriftelijk bekrachtigd.

Het veer bestond in die tijd uit een zogenaamde gierpont, die door de stroom van de rivier werd voortbewogen. De rivier was de bestaansbron, maar ook een barrière. In de zomer vrijwel onbevaarbaar en ’s winters een brede kolkende watermassa, die de erachter gelegen gebieden bedreigde. Bij gevaar van een dijkdoorbraak was het veerhuis de commandopost van waaruit de dijkbewaking werd georganiseerd en gecoördineerd.

In 1938 werd nog steeds een roeibootje gebruikt om reizigers over te zetten. De wilde Maas werd de toenmalige veerbaas Hendrikus Gerritzen noodlottig. In de nacht van 16 op 17 januari 1938 zette hij een passagier over naar Niftrik, maar op de terugweg sloeg zijn bootje om en verdronk hij. Anderhalf jaar na de dood van de veerman, in 1939, werd een echte veerpont in de vaart genomen. Het veer ging heen en weer tot 13 juni 1975. De nieuwe Maasbrug bij Niftrik had toen het oude pontje overbodig gemaakt.

Smaakt dit verhaal naar meer, dan hebben we goed nieuws voor u! Sinds deze week is de Brabantse Waterkaart namelijk geïntegreerd in onze site: www.bhic.nl. Een jaar geleden zijn we begonnen met het alomtegenwoordige water in onze Brabantse provincie op de digitale kaart te zetten. Want zoals u bijvoorbeeld hierboven leest, heeft water op allerlei manieren de geschiedenis van onze provincie bepaald, als last maar ook als lust.

De afgelopen maanden heeft een vast team van 'parelvissers' van het BHIC heel wat werk verzet met het zoeken en verzamelen van gegevens over rivieren, kanalen, bruggen, sluizen, watermolens enzovoorts. Al deze gegevens en verhalen zijn onlangs bewerkt en – voorzien van mooie afbeeldingen – op de Brabantse Waterkaart gezet. Maar ook de komende maanden gaan we in hoog tempo door met het vullen van dit nieuwe onderdeel van onze site.

Dat neemt niet weg dat u alvast een kijkje kunt nemen… want, deze waterkaart is interactief. Wie een boeiend waterverhaal heeft, of een mooie foto van een sluis of watermolen, kan dat zelf op de waterkaart plaatsen. Natuurlijk is er ook een waterforum voor vragen en discussies.

Kortom, duik zelf eens onder in de rijke watergeschiedenis van onze provincie en ontdek Brabant Waterland!

Foto: Ingebruikstelling van het nieuwe veerpont over de Maas (naar Niftrik) in 1939. Dit werd ingezegend door pastoor Van Heijst.

2 opmerkingen:

Yola de Lusenet zei

Het verhaal gaat door: het (voet)veer Niftrik-Ravenstein gaat binnenkort weer varen! http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasenwaal/6564048/Veer-tussen-Niftrik-en-Ravenstein.ece.

BHIC zei

Mooi! En leuk dat je ons daarop wijst, Yola. Dan blijven wij ook weer op de hoogte ;-)