vrijdag 14 mei 2010

Meimaand Mariamaand


Dag van de Arbeid, dodenherdenking, bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren: mei is een drukke maand qua speciale dagen. Dan laten we de dag van de persvrijheid of van de eerlijke handel of de verpleging of die van het gezin (ook allemaal in mei!) nog achterwege. Maar bovenal is deze maand natuurlijk Mariamaand.

Voor de eerste meivieringen moeten we terug naar de 18de eeuw, naar Napels. Vanuit dit deel van Italiƫ verspreidde de devotie zich verder over de katholieke wereld. Ook in deze tijd wordt op diverse plaatsen in het land de Mariamaand op bijzondere wijze gevierd.

Zo wordt in Den Bosch het beeld van de Zoete Moeder uit haar kapel gehaald en in de Sint Jan geplaatst om de vereerders te ontvangen. Nagenoeg alle diensten in de kathedraal worden in de weekenden van deze maand opgeluisterd door koren uit de provincie en gilden uit het district Maasland. De vieringen trekken duizenden bezoekers uit heel Nederland.

Meer weten over tradities tijdens de Mariamaand? Lees verder op www.bhic.nl. Of vertel je eigen herinnering bij de reacties onderaan dit verhaal.

Foto: Adriana Allegonda Maria Kandelaars-Verstegen in de Agathakerk in Boekel, 1901

Geen opmerkingen: