dinsdag 11 mei 2010

Zilver voor de arme kindjes


Kent u het nog? Het gebruik halverwege de 20ste eeuw om zilverpapier te verzamelen voor de missie? In die tijd spaarden we eigenlijk van alles dat geld kon opleveren. Zilverpapier, bijvoorbeeld, van chocoladerepen en bonbons, of aluminium doppen van melkflessen. Maar bijvoorbeeld ook afgeweekte postzegels. Aan die “verzamelwoede” deed je als kind natuurlijk fanatiek mee. Het was per slot van rekening voor een goed doel en je deed er alles aan om de missie of zending te steunen.

Later werd het papier netjes gladgestreken en in een doos, pot of pop met een gleuf gestopt. Vaak met een afbeelding van een negertje erop. Als kind begreep je niet wat hier nu precies de bedoeling van was. Later werd duidelijk dat het zilverpapier gerecycled werd, vanwege de dunne laag tin (staniool) die het bevatte. En dat leverde weer wat geld op. Niet veel, maar alle beetjes helpen!

Deze foto komt uit een collectie van Vught uit de periode 1930-1950. Grotendeels zijn deze foto’s afkomstig van Fotopersbureau ‘Het Zuiden’. Een bekende naam, maar ook kwalitatief een zeer mooie collectie. Er zitten bijvoorbeeld dorpsgezichten tussen, maar ook groepsfoto’s rond familiegebeurtenissen en portretten.

Wilt u meer zien, ga dan naar Flickr en kom meer te weten van Vught in de jaren ’30-‘50. Maar u kunt natuurlijk ook het online geschiedenisboekje van Vught en Cromvoirt bezoeken.

Foto: Op deze foto, gemaakt op 25 oktober 1949 in Vught, staan de zusters van Mariaoord in Vught klaar om weer naar de missie te vertrekken. Meisjes helpen hier mee om het verzamelde zilverpapier glad te strijken.

Geen opmerkingen: