dinsdag 29 juni 2010

Technologie op beslissende momenten


Vraag maar eens aan voetbalfans uit Engeland en Mexico of technologie belangrijk is en het antwoord zal volmondig "ja" luiden. Met hulp van technologische middelen zouden arbitraire dwalingen - zoals nu op het WK voetbal in Zuid-Afrika - ter plekke worden hersteld. Het is nu eenmaal een feit: technologie maakt het leven vaak veel eenvoudiger.

Wie weet kijken we over een paar jaar met lichte verbazing terug naar de voetbalwedstrijden van nu en kunnen we ons ons niet eens meer voorstellen hoe dat zonder hawk eye gebeurde. Het geldt voor veel hulpmiddelen die ons leven insluipen. Na verloop van tijd is het bijna ondenkbaar dat ze er ooit niet zijn geweest.

Want wie zou denken dat tot 1950 een lichtschakelaar in Vinkel ontbrak? Bij gebrek aan elektrisch licht had iedereen gewoon olielampen of kaarsen op tafel staan. Pas op 28 november 1950 komt hieraan een einde, hoewel buurtbewoners al in 1931 al voor de eerste keer hierover aan de bel trekken. Er wordt dan een plechtige petitie op gezegeld papier opgesteld om "den aanleg van het electrische net onder Vinkel te willen bevorderen". Een burgerinitiatief avant la lettre.

Meer weten over de afsluiting over de donkere periode in Vinkel? Lees verder op onze site. Of vertel je eigen ervaring over het gaan slapen met een kaars naast je bed (of dat totaal onterecht afgekeurde doelpunt dat je bij de F'jes maakte).

Foto: een uitvinding die ook niet direct door iedereen met open armen werd ontvangen: telefonie. Hier Piet Hens uit Reek; hij had toen met zijn dochters een postkantoor en telefooncentrale. Jaartal onbekend.

Geen opmerkingen: