dinsdag 1 juni 2010

Iets te vieren?


Kent u ze nog, die ranke kegels van hout om samen een ‘potje’ te spelen? Juist, kegelen, de voorloper van het tegenwoordige bowlen. Alles draaide om die negen houten kegels aan het einde van een lange baan van hout. Deze baan bezorgde de spelers vaak hoofdpijn trouwens, want door het “werken” van het hout week de kegelbal altijd iets naar rechts of links.

En niks geen computergestuurde telling of kunststof kegels die volautomatisch weer kaarsrecht gaan staan. Nee, plaatsen van de kegels, werpen van de bal en puntentelling: álles was mensenwerk! Elk zich respecterend dorp had wel een kegelclub, zo ook Vught. Het is hier 29 april 1947 en zo te zien hebben de heren van de Vughtse Kegelclub iets te vieren. Hebben ze een belangrijk toernooi gewonnen? En wie zijn de ‘winnaars’ met kroon?

Helaas weten we dat niet, maar het blijft natuurlijk een mooi plaatje uit de collectie van Vught uit de periode 1930 – 1950. Grotendeels zijn deze foto’s afkomstig van Fotopersbureau ‘Het Zuiden’. Wilt u meer foto’s uit deze collectie zien, bezoek dan ons hoekje op Flickr. Maar u kunt natuurlijk ook het online geschiedenisboekje van Vught en Cromvoirt bezoeken. Daar vindt u ook veel foto’s en mooie verhalen.

Foto: Een paar heren vieren hun overwinning op de Vughtse Kegelclub, 1947.

Geen opmerkingen: