vrijdag 4 juni 2010

Geen haast met aanpak milieuvervuiling


De gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico zijn niet te overzien. Duidelijk is dat het milieu een stevige tik krijgt door dit immense olielek. Jammergenoeg blijkt de mensheid hardleers bij het aanpakken van milieuvervuiling. Ook dichter bij huis - bij de vervuiling van de Oeffeltse Raam - duurt het decennia voordat er een echte oplossing komt.

De eerste brieven in het archief over de vervuiling van dit water dateren van 1973. Een jaar later wordt al gesproken over de enorme vervuiling van deze beek. In 1982 (!) volgt een brief dat 'na jarenlange stagnering' van de zuiveringstechnische werken er met voldoening kan worden geconstateerd dat het werk over niet al te lange tijd kan starten.

Triest maar waar: in het archief duikt een fotomap op uit 1990 waarin het water van de Raam eruit ziet als een witgrijze soep. Uit een van de laatste brieven uit het dossier blijkt dat er ook bij de kern Beugen een rioolgemaal moet komen, wil hier een einde aan komen. "Nadat deze bouw voltooid is, is men van plan een nader onderzoek naar de aard en omvang van de verontreiniging van de Raam in te stellen." Het betreffende dossier laat niet zien of dat geplande onderzoek ooit is verricht.

Foto: In de tijd dat olie er nog lang niet zo gevaarlijk uitzag, gemaakt tijdens het 25-jarig jubileumk van L. v.d.Putten van de gelijknamige olie- en verfhandel uit Uden

Geen opmerkingen: