dinsdag 8 juni 2010

Nog één nachtje onbezorgd zweven...


Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur twijfelt nog menigeen aan wie hij zijn stem geeft. Vaak blijkt pas veel later welke consequenties je stemgedrag heeft gehad. In de jaren zeventig hadden PvdA en KVP in Schijndel vast minder stemmen getrokken als de inwoners hadden geweten wat hen boven het hoofd hing.

Geen steun meer aan kousenfabriek Jansen de Wit in Schijndel. Dat is de boodschap waarmee het kabinet Den Uyl komt, met Lubbers als minister van Economische Zaken. Die mededeling komt keihard aan in Schijndel want dat betekent het eind van de fabriek. Het leidt tot een grootse protestdemonstratie.

Eén van de sprekers tijdens deze demonstratie is Gerard Scholten, kersverse burgemeester van Schijndel. Hij houdt een vlammend betoog tegen de sluiting en laat duidelijk blijken hoe er in Brabant over het Haagse handelen wordt gedacht. "Redenen te over om tot deze protestbijeenkomst te besluiten, al was het alleen maar om het kabinet duidelijk te maken dat men in Schijndel en in de regio geen waardering kan opbrengen voor dit politiek gehandel", aldus Scholten.

De burgemeester probeert de getroffenen nog een hart onder de riem te steken. "Dames en heren, de gevolgen van de onbegrijpelijke politieke beslissing zullen diep ingrijpen in de persoonlijke levensomstandigheden van u allen die hierbij zo direct betrokken bent. Maar ook voor vele anderen zal deze beslissing negatieve gevolgen hebben. Wij streven ernaar om die negatieve aspecten zo goed mogelijk te kunnen opvangen."

Benieuwd naar de volledige speech van Gerard Scholten? Lees dan verder via www.bhic.nl

Foto: bij slecht maar vooral bij goed nieuws duiken landelijke politici in de regio op, zoals hier in Berlicum bij de opening van het fietspad Hooghei door minister Van der Steen en staatssecretaris Wallis de Vries, 1979.

Geen opmerkingen: