dinsdag 13 juli 2010

Na het zuur komt het zoet


Na het zuur komt het zoet. Deze uitspraak van premier Balkenende klinkt menigeen nog bekend in de oren. Het is maar de vraag wanneer het zoet echt komt want inmiddels praat Paars Plus over... bezuinigingen. Oftewel: hoe pak ik een kabinetsformatie aan, deel 2.

De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben in de afgelopen week al "stevig" gesproken over een reeks onderwerpen, zoals de noodzakelijke bezuinigingen. Een onderwerp dat al zo oud is als de weg naar Rome. Ook begin vorige eeuw weten ze in Grave daarover mee te praten.

Grave kampte al vaker met financiële problemen. In 1906 is het de beurt aan het St. Catharina Gasthuis; dan moet de leiding van dit rustoord stevig beknibbelen. Als diverse subsidies komen te vervallen, ontkomen de regenten er niet aan om de bezuinigingen te verhalen op de bewoners zelf.

Ze besluiten daarom tarieven voor ontbijt, diner en souper voor bewoners bij te stellen. Wie eerste klasse ontbijt wil, betaalt daarvoor 40 cent; diner kost één gulden twintig en souper weer 40 cent. Hoeveel bewoners vòòr deze bezuinigingsronde hiervoor betaalden is niet bekend maar het zijn "verhoogde prijzen" waarvan we nu alleen maar kunnen dromen...

Foto: bekend is de foto van de kabinetsformatie uit 1977 van Dries van Agt, aan de tafel met Hans Wiegel. Bovenstaande foto heeft niets met een formatie te maken maar is wel dichterbij huis. Gemaakt in Wanroij; uit de tijd van Van Agt als Commissaris van de Koningin. Links van hem oud-burgemeester De Bekker.

2 opmerkingen:

Kroos zei

Wow, de kabinetsformatie is echt een tijd geleden zeg!

Groet,
Kroos
Kortingen Rotterdam

BHIC zei

Gek he, dat tijd soms veel langzamer of juist veel sneller lijkt te gaan dan dat je zelf ervaart. Alweer een mooi aspect van geschiedenis ;-)

Bedankt voor je reactie!