vrijdag 16 juli 2010

Potje met vééét


Met de oranjegekte van de WK finale nog vers in ons geheugen gaan we weer verder, de paden op de lanen in. Vooruit met flinke pas! Want over een paar dagen, van 20 tot en met 23 juli om precies te zijn, gaat ‘ie weer van start voor de 94ste keer: De Vierdaagse van Nijmegen. Dan wordt het Vierdaagse lied weer uit volle borst meegezongen, afgewisseld met nostalgische wijsjes als ‘een potje met vet’ ,‘mijn tante uit Marokko’ en 'we zijn er bijna'. Wie zal het zeggen? Ook dit jaar zijn weer meer dan 45.000 mensen op de been. Zij hebben maar één doel voor ogen: de finish (of het Vierdaagsekruis).

Ooit waren een voetbaltoernooi en een betere conditie ‘door sport en spel na schooltijd’ dé basis voor de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Inmiddels is deze ‘Walk of the World’ uitgegroeid tot een internationaal evenement voorzien van de laatste technische snufjes om de organisatie in goede banen te leiden. Van online informatie via de mobiele telefoon, digitale kaarten en polsbandjes (mét electronische chip) voor wandelaars om zich te identificeren, tot zogenaamde sms-bommen om tijdig informatie te krijgen over incidenten of veranderende weersomstandigheden. Niks wordt meer aan het toeval overgelaten. Dat is maar goed ook met die drukte!

Foto: Prins Claus tijdens de Vierdaagse in de Molenstraat bij het Cuijkse gemeentehuis in 1967. Zijn deelname, zo bleek later, zou zorgen voor een spectaculaire stijging van het aantal deelnemers aan dit evenement.

Geen opmerkingen: