vrijdag 9 juli 2010

Nederland verslaat Spanje!


Voor het eerst in 32 jaar staat het Nederlands elftal in een WK-finale. Op zondag 11 juli tegen Spanje. De geschiedenis is ons gunstig gezind want... Nederland verslaat Spanje.

We moeten even terug in de tijd maar tussen 1568 en 1648 vochten de Nederlanden - tijdens de Tachtigjarige Oorlog - tegen de Spanjaarden. Deze oorlog begon als opstand van één van de rijkste gebieden van Europa tegen het machtige Spaanse Rijk van Filips II. Trokken de Lage Landen aanvankelijk nog gezamenlijk op, later (na 1576) vallen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden uit elkaar.

Tijdens de oorlog ontstond in 1588 de noordelijke (en calvinistische) Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De zuidelijke (en katholieke) Nederlanden bleven onder het bewind van een landvoogd die door de koning van Spanje benoemd werd. Zo rond 1590 kreeg de Republiek meer grip op de oorlog. Voor de calvinisten was het ook de tijd waarin hun politieke invloed groter dan ooit was en de nauwe band met het Huis van Oranje ontstond. Oranje, jawel...

Bij het BHIC zijn heel wat stukken te vinden die een relatie hebben tot de Tachtigjarige Oorlog. Oude maar ook jonge. Zoals de beschrijving van de tentoonstelling Tussen Spanje en Oranje, gehouden in Huis Bergh in 1998. Want geschiedenis wordt iedere dag geschreven. Zeker aanstaande zondag.

Foto: ook een momentopname uit een finale maar dan van heel andere orde: Olympia tegen Juliana in Haps, 1989

2 opmerkingen:

Jacqueline zei

Ik heb nooit van inktvis gehouden ....

BHIC zei

@Jacqueline: Haha, je zou een gele kaart moeten krijgen als je dat eet!

Er is weliswaar geschiedenis geschreven maar niet datgene waarop we hadden gehoopt. Nou ja, maar weer 32 jaar wachten ;-)