dinsdag 31 augustus 2010

Boom met een verhaal

Wanneer je een bezoekje brengt aan de Citadel in Den Bosch en je ogen goed de kost geeft, heb je ongetwijfeld al eens de vijftien meter hoge lindeboom opgemerkt. Deze staat heel fier op het zuidoostelijk gelegen bastion van de Citadel: de Wilhelminaboom. Rondom de boom zijn houten bankjes geplaatst, waar in de zomer regelmatig mensen zitten te picknicken en hun gedachten de vrije loop laten gaan. Vaak weten ze niet eens dat dit een boom is met een bijzonder verhaal.

Deze Wilhelminaboom werd ter gelegenheid van de troonbestijging van Koningin Wilhelmina geplant. Niet alleen in Den Bosch, maar in veel steden en dorpen gebeurde dat. Ga je bijvoorbeeld naar Leeuwarden, Nijmegen of… Drimmelen en je vindt er een Wilhelminaboom. Het is trouwens altijd een lindeboom, de tilia vulgaris.
In het archief van de Dienst der Genie, die in 1898 het beheer over de Citadel vierde, bevindt zich nog een verwijzing naar de festiviteiten rond de kroning. Ook over het planten van de Wilhelminaboom. Het betreft het zogeheten Garnizoensboek, een register waarin aantekeningen werden gemaakt over de werkzaamheden van de dienst. Uit de aantekeningen blijkt bijvoorbeeld ook dat op 22 april 1898 een bedrag van maar liefst
f 268,94 is besteed aan het versieren van militaire gebouwen bij de inhuldigingsfeesten te ’s-Hertogenbosch.
Als de verhalen kloppen, werd er aan de wortels van deze Wilhelminaboom een loden koker met een oorkonde bevestigd. Het blijft tot op heden echter een raadsel of de koker er nog ligt of inmiddels is vergaan. Hoewel dat laatste trouwens niet aannemelijk is. Er is wel eens geopperd de koker met oorkonde door middel van een metaaldetector op te sporen. Dit zou mogelijk zijn zonder de wortels van de boom te beschadigen. Maar zover is het nooit gekomen.
We weten dus nog steeds niet wat er op deze oorkonde staat. Of we deze ooit nog te zien krijgen? Daar kunnen we denk ik nog wel een boompje over opzetten…

Foto: De enige Wilhelminaboom van 's-Hertogenbosch staat op de Citadel. Op 31 augustus 1898 is hij onder grote belangstelling door kapitein Mansfeldt geplant. Beneden een luchtfoto van de Citadel met met links de lindeboom midden op het bastion.

Geen opmerkingen: