vrijdag 27 augustus 2010

Waarheen waarvoor?


Hoewel het pand tussen de Aert Heymlaan en de Loyolalaan eind jaren tachtig van de vorige eeuw heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe woonwijk Vughterhage, is het nog steeds een begrip in Vught en omstreken: Retraitehuis Loyola. Hier kwamen vanaf 1913 tot 1966 groepen katholieken bij elkaar om onder leiding van jezuïeten zich zogezegd “te laten vormen tot weerbare mensen in een gevaarlijke maatschappij”. Het huis, dat bestond uit een patershuis, het retraitantenhuis en de kapel, werd genoemd naar de stichter van de jezuïetenorde, Ignatius van Loyola. De meditaties verliepen tot de jaren vijftig volgens een strak schema. Retraitanten, variërend van boeren, studenten tot pas verloofden, moesten zich buigen over grote levensvragen en zaken als karaktervorming, verkeringszeden, kuisheid en dood. Of om met Mieke Telkamp te spreken ‘Waarheen waarvoor’? Deze foto van een groep retraitanten is genomen op 13 maart 1946.

Wilt u meer foto's zien? Bezoek dan eens ons hoekje op Flickr! Ontdek er bekenden en plekken in Vught en … reageer op de plaatjes. Maar u kunt natuurlijk ook het online geschiedenisboekje van Vught en Cromvoirt bezoeken.

Foto: Groep retraitanten in 'Huize Loyola' in Vught gaan op de foto op 13 maart 1946. Trouwens, wat zou die hond voor in beeld doen?

Geen opmerkingen: