vrijdag 6 augustus 2010

Hoe is het zeilmeisje opgevoed?


Onder het oog van talloze camera's is "zeilmeisje" Laura deze week uitgevaren naar Portugal. Vanaf daar begint ze aan haar solozeiltocht rond de wereld. Het meisje wilde al op haar dertiende op reis gaan maar de autoriteiten vonden dat niet verantwoord. De lange tijd alleen op zee en de afwezigheid van school zouden haar psychologische ontwikkeling schaden.

Het is niet zo moeilijk mensen te vinden die de hele onderneming onverantwoord vinden. Wellicht vragen mensen zich af of het met de opvoeding van de veertienjarige te maken heeft. Iemand die een duidelijke mening heeft hoe je meisjes moet opvoeden is Marie Vastman. In de achttiende eeuw schrijft zij in een brief aan haar nicht over "de opvoeding van een meisje". Hoe het meisje - waarover zij schrijft - onder haar hoede is gekomen, wordt in de vier kantjes niet duidelijk.

Wel maakt Marie duidelijk dat het kind niet haar eigen dochter is en dat het belangrijk is dat zij iedere zondag haar catechismus leert. Marie wil er alles aan doen om er een deugdelijk en eerzaam meisje van te maken, alhoewel dat niet eenvoudig is. De vader wil niets van haar weten en "gunt haar geen stuck droch broot." Ondanks al die weerstand wordt toch hard gewerkt aan de opvoeding van het "mijsken".

Wie weet worden onder moeilijke omstandigheden wel de beste wereldreizigers geboren.

Foto: Niet om de wereld maar rustig in de plas in Linden; een bootje op een zomeravond in 1994

Geen opmerkingen: