dinsdag 10 augustus 2010

Wervelstorm in hartje zomerLange, warme dagen met een strakblauwe lucht die plotseling verandert in een loodgrijze donkere deken. We hebben het dit jaar al een paar keer kunnen meemaken hoe een lieflijke zomerdag verandert in een tropische stortbui met flinke rukwinden. De link naar klimaatverandering wordt voorzichtig al gelegd maar deze natuurverschijnselen deden zich de vorige eeuw ook voor. Met Langenboom als triest hoogtepunt.

25 augustus 1925 is een datum die bij inwoners van Langenboom in het geheugen gegrift staat. Ookal is het lang geleden; menigeen kan zo het verhaal vertellen hoe die zomerse dag het dorp veranderde in een slagveld. Een 'cycloonachtige windhoos' trok iets na zessen 's middags over Langenboom.

De windhoos - met een snelheid van 180 kilometer per uur - verwoestte meer dan twintig huizen, slingerde de kerktoren weg, liet het dak van het klooster verdwijnen en drukte de school met onderwijzerswoning in elkaar. Zoals een journalist omschreef: "Gods zweep heeft hier het hardst geknald."

Toen koningin Wilhelmina het rampgebied bezocht, moet Cornelis van den Elzen uit Zeeland hebben gezegd: "Ut het 'r gespurrierd, mijnheer de koningin."

Waarom ondanks deze natuurramp toch alle aandacht uitging naar een ander dorp (Borculo), lees je op onze site.Foto boven: militairen bieden de helpende hand in Langenboom.
Foto beneden: koningin Wilhelmina brengt een bezoek aan het getroffen dorp.

Geen opmerkingen: