dinsdag 24 augustus 2010

Ik trek de wijde wereld in!


Geen last minute naar de zon of een gehuurde caravan op de camping in Italië. Vakantie kwam ruim een eeuw geleden nauwelijks in het woordenboek van Brabanders voor. Schooljeugd hoefde weliswaar in de vakantiemaanden niet naar school maar de zomer was ook de drukste tijd op het land. En dus: handen uit de mouwen. Pas halverwege de vorige eeuw veranderde dat steeds meer en werd voorzichtig de wijde wereld ontdekt.

Een mooi voorbeeld zien we op de foto hierboven. Volgens de foto-omschrijving "een vakantiegroepje jeugd Hartog". Hartog is dan één van de grote bedrijven in Oss; aanvankelijk werkzaam in de vleessector maar na 1900 ook in margarine. En vakantie betekent voor deze jongelui een stevig eindje fietsen: van Oss naar Limburg voor een week in een jeugdherberg. En weer terug natuurlijk...

Twee jongens hebben inmiddels een naam: Wim van Dolleweerd (vierde van rechts) en geheel rechts Van de Akker. Wie herkent meer van deze vakantiegangers die de wijde wereld in trekken? Laat het ons weten!

Foto (met dank aan het stadsarchief Oss): klaar voor vertrek!

Geen opmerkingen: