dinsdag 14 september 2010

’s-Hertogenbosch op de gevoelige plaat


Adolf Adrianus Johannes (Dolf) van Engelen werd op 25 december 1868 in de Lange Putstraat te ’s-Hertogenbosch geboren als zoon van koetsier Arie van Engelen en winkelierster Joanna Maria van Londen. Vermoedelijk volgde hij een opleiding aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in ’s-Hertogenbosch. Hij had in ieder geval een artistieke aanleg en werkte vanaf 1886 als tekenaar bij Gemeentewerken. In zijn vrije tijd maakte hij tekeningen met een sterke sociale inslag, maar ook van monumentale gebouwen in zijn geboortestad.

Na de dood van zijn vader in 1890 woonde hij enige jaren met collega-amtenaren aan het Ortheneinde. Per 1 oktober 1895 trad hij in dienst als technisch ambtenaar bij Provinciale Waterstaat. Uit die tijd dateren ook de eerste (dateerbare) foto’s van deze Bossche amateur-fotograaf.

Een zestigtal hiervan is vergroot en te zien op de expositie ’s-Hertogenbosch op de gevoelige plaat, foto’s van Dolf van Engelen, ca. 1895 – 1910’.
De foto’s laten het leven van alledag zien in ’s-Hertogenbosch rond de eeuwwisseling, maar gunnen de kijker ook een blik in de familie- en vriendenkring van de fotograaf.

Het Stadsarchief Den Bosch exposeert deze afdrukken van recent verworven 19de eeuwse glasnegatieven van ’s-Hertogenbosch voor het eerst ter gelegenheid van de Open Monumentendag. Die was afgelopen weekend en kreeg als thema ‘De Smaak van de negentiende eeuw’ mee. Deze hele week nog is deze expositie gratis te bezoeken in het Brabants Historisch Informatie Centrum: vanaf vandaag t/m vrijdag 17 september van 9.00 – 17.00 uur. Een echte aanrader!

Foto: De slideshow is gemaakt van een selectie foto's uit de beeldcollectie van het Stadsarchief. U kunt de foto's allemaal bewonderen via het digitale archief van het Stadsarchief.

Geen opmerkingen: