donderdag 13 januari 2011

IJzersterke vrouw legt 't loodje


Nog maar kort geleden overleed de 86-jarige Geraldine Doyle. Wie? Grote kans dat je haar naam niet kent maar wel haar beeltenis. Doyle stond model voor de Amerikaanse We Can Do It-poster uit de Tweede Wereldoorlog.

Doyle was zeventien toen ze in 1942 werd gefotografeerd in een metaalfabriek van Westinghouse vlakbij Detroit. Een fotograaf van het persbureau United Press moest een reportage maken van werkende vrouwen en ging daarvoor naar de fabriek.

Grafisch kunstenaar J. Howard Miller pikte de foto van Doyle eruit om op basis daarvan een poster te maken. Met dit affiche moesten stakingen en het ziekteverzuim binnen Westinghouse worden ontmoedigd. Waarschijnlijk niet wetend dat Doyle maar twee weken in de fabriek werkte.

Nadat er iemand zwaargewond raakte aan haar handen, vreesde Doyle dat haar dat ook zou gebeuren en dat ze geen cello maar zou kunnen spelen. Uiteindelijk groeide de poster onder de naam Rosie the Riveter uit tot een cultureel icoon van de Verenigde Staten, dat stond voor alle Amerikaanse vrouwen die in fabrieken werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw pikten feministen het symbool op. Nog steeds vind je het plaatje veelvuldig zoals op de mooie site Footnote bijvoorbeeld. Overigens wist Doyle jarenlang niet dat haar beeltenis voor deze poster was gebruikt. Pas in 1982 herkende zij zichzelf in een tijdschrift.

Zo wereldwijd bekend als deze poster hebben we bij het BHIC niet in huis. Dat wil niet zeggen dat er in Nederland geen posters werden gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tik op onze website bij Brabantse foto's het woord affiche in en je ziet een paar mooie exemplaren van onder meer het Rode Kruis.

Afbeelding boven: We Can Do It-poster met Doyle als model

Geen opmerkingen: