dinsdag 4 januari 2011

Ook goede voornemens?


Van een oliebollenrecept voor verstandige huisvrouwen is het niet moeilijk een bruggetje te maken naar goede voornemens voor 2011! Waar de een rigoureus van start gaat met een streng dieet om zijn overtollige pondjes kwijt te raken of nicotinepleisters aanschaft om nu eindelijk te stoppen met roken, richt de ander zich meer op zijn carrière. "Hoe kan ik dit jaar een kwaliteitsslag maken of me als manager nog meer richten op mijn klanten?" Dan heb je natuurlijk nog een grote groep die niet wil dénken aan goede voornemens, laat staan enige poging in die richting waagt...

Maar of je nu wel of geen goede voornemens hebt: het BHIC wenst je een mooi en gezond nieuwjaar!
Hoe zou dokter Sluijters hier eigenlijk in gestaan hebben? Nog meer patiënten genezen of bevallingen doen? We nemen hier een kijkje in zijn huiskamer in Ravenstein. Het is nieuwjaarsdag 1954 en het hele gezin is compleet. Klaar om te poseren voor de camera. In de jaren vóór en kort na de Tweede Wereldoorlog kenden veel Brabantse dorpen een arts als dokter Sluiters. Iemand die zo'n belangrijke rol speelde in de dorpsgemeenschap dat zo'n man soms legendarisch werd.
Zo kennen we natuurlijk ook allemaal dokter Wiegersma, die model stond voor dokter Tjerk van Taeke in het boek ‘Dorp aan de rivier’ van Antoon Coolen, dokter Baptist in Megen of dokter Philipsen in Huisseling en Ravenstein.
Eén ding is zeker: bij al deze dokters is het ooit allemaal begonnen met goede voornemens!



Foto boven: Kijkje in de huiskamer bij dorpsdokter Anton Sluijters, Ravenstein 1954

Geen opmerkingen: